Na łamach jednego z czołowych włoskich dzienników – Corriere della Sera – ukazał się artykuł dotyczący tygodnia dolnośląskiego towarzyszącego Światowej Wystawie Expo 2015 w Mediolanie. Między 2 a 8 sierpnia, Dolnośląska Organizacja Turystyczna promowała tam dolnośląskie produkty regionalne i atrakcje turystyczne.

Głównymi tematami naszej prezentacji były Europejski Szlak Zamków i Pałaców oraz dolnośląskie produkty regionalne. Goście odwiedzający polski pawilon mogli przyjrzeć się walkom rycerskim oraz unikatowej metodzie stempelkowania ceramiki.

Wśród promowanych miejsc i produktów z naszego regionu znalazły się między innymi: kwarc dymny – rzadki i ceniony kamień kolekcjonerski pochodzący z Karkonoszy, Uzdrowisko Cieplice, dysponujące leczniczymi wodami termalnymi, wrocławskie krasnale, wody z dolnośląskich uzdrowisk, czy skrzynia z Zamku Kliczków pełna skarbów z Borów Dolnośląskich. Zainteresowaniem zwiedzających cieszyły się także eksponaty z Muzeum Papiernictwa w Dusznikach Zdroju oraz ceramika bolesławiecka.

Oczywiście nie mogło zabraknąć dolnośląskich przysmaków. Był wśród nich chleb z Jawora „Miasta Chleba – Miasta Pokoju”, wypiekany w piekarni Martex według autorskich, tradycyjnych receptur na bazie najwyższej jakości naturalnych składników. Warto wiedzieć, że co roku w Jaworze odbywają się Targi Chleba. Impreza przyciąga do miasta tysiące ludzi, którzy cenią sobie wspaniałą zabawę, folklor, a przede wszystkim doskonały smak chleba, bułeczek, rogalików i innych wypieków.

Kolejnym produktem promowanym podczas EXPO była Ekologiczna Aronia z Eko Ar – rodzinnej firmy zajmującej się przetwarzaniem aronii. Owoce pochodzą z ekologicznego gospodarstwa. Na 20-hektarowej plantacji na zboczach Gór Orlickich rośnie ponad 40 tysięcy krzewów. Aronia i przetwory z tych owoców są nie tylko pyszne, ale również bogate w bezcenne dla naszego zdrowia witaminy i mikroelementy.

Sztandarowym produktem dolnośląskim były ryby ze stawów milickich. Stawy Milickie promowały się jako Kraina Niezwykłości. To nie tylko największy kompleks stawów rybnych w Europie, ale również rezerwat będący największym w kraju ptasim rajem i jednym z najcenniejszych obszarów wodno-błotnych na naszym kontynencie. A smak ryb ze Stawów Milickich jest po prostu doskonały.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się pokazy kulinarne. Wszystkie propozycje powstały na bazie produktów dolnośląskich.

Barbara Jakimowicz-Klein

Zdjęcia: Dolnośląska Organizacja Turystyczna