Konkurs organizowany od sześciu lat w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu jest doskonałą okazją do zaprezentowania bogactwa i różnorodności smaków naszego regionu, a jednocześnie promocji dolnośląskich produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych.

W tym roku w zmaganiach kulinarnych rywalizowało sześć dwuosobowych zespołów, reprezentujących dolnośląskie szkoły o profilu gastronomicznym. Zadaniem konkursowym było przygotowanie przystawki z pstrąga kłodzkiego oraz dania głównego z perliczki. Uczniowie wykorzystywali także inne lokalne i sezonowe produkty, m.in. grzyby, warzywa oraz różne gatunki kaszy. Komisja konkursowa, w składzie: Grzegorz Pomietło, Robert Poliński i Krystian Skwierz, oceniała nie tylko smak, sposób podania i dekorację potraw, ale przede wszystkim zgodność z tematem oraz inwencję twórczą młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Pierwsze miejsce zajęli Klaudia Nowak i Szymon Jakubasz z Zespołu Szkół nr 7 w Wałbrzychu. Zaprezentowali roladki z pstrąga z łososiem i sosem kaparowo-winnym oraz perliczkę podaną z jęczmiennym kaszotto z aromatem sosny.

Drugie miejsce przypadło w udziale uczniom z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Michał Kantor i Kinga Mulawka przygotowali pstrąga wędzonego w orzechach laskowych z sałatą jesienną i musem gruszkowym oraz perliczkę na puree z dyni i grzybami leśnymi i śliwkowym teryiaki.

Trzecie miejsce przyznano Darii Komar i Dawidowi Michalskiemu, którzy reprezentowali Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Świdnicy. Przyrządzili ceviche z pstrąga i udka perliczki faszerowane ślimakami z sosem korzennym.

Zwieńczeniem konkursu była uroczysta gala, podczas której p. dyrektor ZSG, Małgorzata Frydel, wręczyła uczniom nagrody, ufundowane m.in. przez Oddział Dolnośląski Agencji Rynku Rolnego.

Przepis na roladki z pstrąga z łososiem i sosem kaparowo-winnym autorstwa Klaudii Nowak i Szymona Jakubasza z Zespołu Szkół nr 7 w Wałbrzychu, znajdziecie tutaj.

Smacznego!

Barbara Jakimowicz-Klein