Jest tylko jeden taki dzień w roku, kiedy wszystkie zapachy pieczołowicie przyrządzanych potraw mieszają się, tworząc opowieść. To Wigilia. W atmosferę zbliżających się świąt Bożego Narodzenia wprowadziły nas Prezentacje Wojewódzkie Tradycyjnych Stołów Wigilijnych – Dolny Śląsk 2015.

Przedświąteczne spotkanie przy dźwiękach kolęd i zapachu świątecznych potraw zorganizowały Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego oraz Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu. Prezentacje stołów wigilijnych były doskonałą okazją do poznania bogactwa i różnorodności smaków naszego regionu, który nie przez przypadek nazywany jest kulinarnym kociołkiem.

W programie imprezy znalazła się degustacja potraw wigilijnych przygotowanych przez dwadzieścia sześć dolnośląskich kół gospodyń wiejskich, a także występy zespołów folklorystycznych, które zaprezentowały pieśni adwentowe, pastorałki i kolędy oraz wystawa stroików świątecznych.

Zgodnie z tradycją poszczególne KGW przygotowały dziewięć lub dwanaście postnych dań. Każde z tych dań związane było z innym przesłaniem. Kapusta – przyciąga dostatek, śledź zapewnia długowieczność, grzyby – chronią od złego, mak – daje pociechę, a karp symbolizuje długie życie. Barszcz z uszkami, zupa grzybowa lub rybna obok pierogi z rozmaitym nadzieniem – z kapustą i grzybami lub z makiem – gotowane, smażone lub pieczone. Karp pieczony, smażony lub w galarecie, śledzie w różnej postaci, gołąbki z postnym farszem, na przykład z tartych ziemniaków, kapusta z grochem, fasola, sałatki, kompot z suszu, kutia w rozmaitej postaci, makiełki lub moczka oraz pierniczki i mnóstwo słodkich wypieków. Uff, takie właśnie są dolnośląskie wigilie…

Przepis na pstrąga cytrynowego, autorstwa Janiny Górnickiej z Ratna Górnego, znajdziecie tutaj.

Smacznego!

Barbara Jakimowicz-Klein