Za nami smaczne rozpoczęcie weekendu, czyli pierwszy dzień festiwalu Europa na Widelcu. Najważniejszymi punktami programu była uczta pełna wrocławskich dań, pokazy gotowania na scenie, rozwiązanie konkursu na na Najlepszy Produkt Dolnego Śląska i premiera Wrocławskiej Książki Kucharskiej.

Co dziś wylądowało na stołach? Dania, których receptury weszły w skład Wrocławskiej Książki Kucharskiej, czyli: Hubertówka na trójniaku, Makówki, Gołąbki babci Karoli, Żeberka zapiekane z kiszoną kapustą, Zapiekanka z wiosennej botwiny i koziego sera, Śląskie niebo. Dziś, podobnie jak i jutro, sprzedaż kuponów-cegiełek prowadzona jest w ramach zbiórki publicznej, z której dochód przeznaczymy na potrzeby zdolnych uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Jeden kupon to tylko 5 zł! Tyle kosztuje porcja wybranego dania.

Dzisiejszy dzień był tylko drobną zapowiedzią potraw, które przygotowaliśmy dla was na biesiadę europejską, złożoną z Menu Europejskich Stolic Kultury. Niemniej, jak nakazuje tradycja festiwalu, Piotr Bikont i Robert Makłowicz weszli z kamerą między stoiska pełne potraw.

Dziś można było również spróbować dań, które kucharze przygotowali na festiwalowej scenie. Beata Śniechowska przygotowała grillowany ser łomnicki z salsą rabarbarowo-truskawkową z botwiną. Agnieszka Hajbura i Tomasz Sikora przygotowali soczyste steki, Robert Poliński i Agata Dzikowska – plenerową sałatkę serwowaną w arbuzie, a Robert Makłowicz – paprykarz z sandacza.

w poniższej galerii zamieszczamy również zdjęcia z warsztatów piekarskich, rozstrzygnięcia Konkursu na Najlepszy Produkt Dolnego Śląska oraz koncertu zespołu Foliba/Sango.

Było pysznie!