9. edycja Europy na widelcu przeszła już do historii. 3 czerwca na wrocławskim Rynku zajadaliśmy się pysznościami z różnych części Europy. Poza smacznym jedzeniem festiwalowe wydarzenia obfitowały także w liczne atrakcje towarzyszące. Nie zabrakło koncertów, pokazów gotowania i parzenia kawy oraz konkursów z nagrodami.

Od 31 maja do 4 czerwca na rynku można było poznać i zakupić zarówno produkty pochodzące z różnych części Europy, jak i te lokalne, właściwe dla Dolnego Śląska. Na jarmarku produktów europejskich i regionalnych pojawiły się wyroby z czekolady, miody, nalewki, przetwory, wędliny i wiele innych smakołyków. Poszczególne produkty przywiezione przez tegorocznych wystawców pomogli bliżej poznać Robert Makłowicz i Piotr Bikont, którzy podczas sobotniej biesiady ruszyli na jarmark z kamerą.

Przez cały czas festiwalowi towarzyszyły również Targi Książki Kulinarnej w księgarni Tajne Komplety, a w klubie Proza 1 czerwca Piotr Bikont wraz z Robertem Makłowiczem otworzyli cykl spotkań autorskich. W ich ramach uczestnicy Europy na widelcu spotkali się nie tylko z ambasadorami festiwalu, ale także z Piotrem Szczęsnym, Pawłem Suwałą oraz Hanną i Pawłem Lisami.

W tym samym czasie w filii nr 1 Miejskiej Biblioteki Publicznej trwały spotkania i warsztaty dla dzieci. A z 2 na 3 czerwca część z nich miała niepowtarzalną okazję do spędzenia Kulinarnej Nocy w Bibliotece. Dorosłych w piątkowe popołudnie zaprosiliśmy za to na degustację regionalnych nalewek do budynku Starej Giełdy. Wszystkich 103 uczestników 2. edycji Wrocławskich Spotkań Nalewkowych stanowiło Kapitułę Dobrego Smaku. Dzięki ich głosom wybrani zostali Mistrzowie Dobrego Smaku.

Piątek był także dniem rozpoczynającym Filmową Europę na widelcu. Największe tłumy przyciągnął niedzielny seans „Uczty Babette”, przed którym widzowie mieli okazję spróbować blinów z wędzonym karpiem ze stawów milickich.

Sobota upłynęła pod znakiem biesiadowania, pysznego jedzenia i licznych koncertów.

Atrakcje na Rynku rozpoczęła tradycyjna parada kucharzy, którzy przeszli spod Baru Barbara pod scenę. W paradzie poza szefami poszczególnych europejskich kuchni szli także pomysłodawcy i ambasadorzy festiwalu – Robert Makłowicz i Piotr Bikont.

Wrocławianie jak zawsze dopisali. Podczas biesiady największym powodzeniem cieszyły się potrawy chorwackie, francuskie, greckie, hiszpańskie, irlandzkie, litewskie i włoskie. Kupony upoważniające do degustacji dań przygotowanych przez kucharzy tegorocznej edycji Europy na widelcu kosztowały 5 zł, a dochód z ich sprzedaży zostanie przeznaczony dla Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. W tym roku udało się zebrać na ten cel rekordową sumę ponad 100 tysięcy złotych, za co wszystkim uczestnikom tej edycji serdecznie dziękujemy.

Ucztowaniu towarzyszyły wydarzenia na scenie. A działo się wiele: gotowanie z Robertem Makłowiczem, pokaz parzenia kawy przygotowany przez Mistrza Polski Baristów – Marcina Rusnarczyka, koncerty oraz liczne konkursy. Szczęśliwi zwycięzcy otrzymali kupony do plenerowej restauracji Etno Cafe, bilety do kina Nowe Horyzonty na projekcje w ramach Filmowej Europy na widelcu, a także wejściówki na Dinner in the Sky.

O godzinie 19:00 poznaliśmy zwycięzców konkursu na Najlepszy Smak Dolnego Śląska, wygranych 2. edycji Wrocławskich Spotkań Nalewkowych oraz zdobywców certyfikatu Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska.

Po ogłoszeniu wyników pod scenę wjechał ogromny tort ufundowany przez partnera tegorocznej edycji Europy na widelcu – markę kawową Etno Cafe – a przygotowany przez cukiernię Słodko.

Zwieńczeniem tego wyjątkowego dnia był energetyczny koncert Wroclaw Respect Orchestra pod batutą Mariusza Dziubka. Orkiestrze towarzyszyli obcokrajowcy, którzy od lat są mieszkańcami Wrocławia: Philip Fairweather, Sam Alty, João de Souse i inni. Całość poprowadził Paweł Gołębski.

A w niedzielę festiwalowy klimat przenieśliśmy do Browaru Mieszczańskiego, gdzie poza food truckami i niepowtarzalnymi piwami rzemieślniczymi można było obejrzeć wystawę prac studentów kierunku Food Design z łódzkiej ASP. Podczas zlotu Robert Makłowicz i Piotr Bikont wybrali również najlepsze dania z food trucków. Zwyciężyli: B.B.Kings, Karmniknr2 i Kulka Café.

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć. Za rok widzimy się na jubileuszowej 10. edycji Europy na widelcu.