Weekend Europy na widelcu nie kończy się na sobotniej biesiadzie na wrocławskim rynku. 3 i 4 czerwca w Browarze Mieszczańskim odbędzie się zlot footrucków i browarów Food O’Clock Festival & Beer O’Clock.Wydarzenia w Browarze Mieszczańskim, które co roku towarzyszą Europie na widelcu, to prawdziwa gratka dla fanów food trucków. W tym roku na festiwalu wśród food trucków znajdą się:
●  Pasibus
●  Frytki z Tytki, Placki z Tacki
●  B.B.Kings
●  GlobeBurger
●  Kulka Café
●  66 American Burger
●  Momo-Smak Kuchnia Azjatycka
●  Donut Truck
●  Surf Acai
●  KRAM
●  MONKO Coffee.
●  Karmnik Nr 1
●  Mamita Burritos
●  Szoko-loko świeże owoce w czekoladzie
●  Drewnem Palone
 Tommy Yummy Original
●  KoneSer
Dajemy do pieca – Food Truck
● Polska Smakuje Jakością.Taste it.
● I Love Wroclaw

Najlepsze danie serwowane z festiwalowych food trucków wybiorą ambasadorzy Food O’Clock Festival & Beer O’Clock – Robert Makłowicz i Piotr Bikont – oraz blogerzy i dziennikarze kulinarni.

Czym jednak byłby festiwal bez mocniejszych trunków… Nie zabraknie zatem piw rzemieślniczych z polskich i czeskich browarów. Piwem festiwalowym będzie w tym roku Mieszczuch, uwarzony specjalnie dla Browaru Mieszczańskiego przez wrocławski browar Warsztat Piwowarski. A dla smakoszy innych napojów procentowych przygotowano strefę wina z bogatą kartą win chorwackich.

Food O’Clock Festival & Beer O’Clock to jednak nie tylko okazja do spróbowania ciekawych smaków. Organizatorzy zapewnią również liczne wydarzenia kulturalne.

W niedzielę – 4 czerwca – w Browarze Mieszczańskim będzie można obejrzeć wystawę prac studentów kierunku Food Design z łódzkiej ASP. Food Design Expo to połączenie kulinariów, sztuki, designu, fotografii i przedsiębiorczości, będące zwieńczeniem rocznej pracy studentów. Koncept marki łączącej w sobie cechy firmy cateringowej, dietetycznej i warsztatowej, połączenie spa z wykwintną i zdrową restauracją, pomysł na smaczne torty bez cukru, projekt lokalu z kuchnią autorską zupy Pho, pyszne napoje ziołowe, tajemnicze trunki herbaciane Kombucha, delikatne kwiatowe galaretki, zdrowe pasty kanapkowe, nowoczesne i piękne ceraty, a nawet apetyczne śmieci to motywy przewodnie prezentowanych prac.

Organizatorzy przygotowali także bezpłatne warsztaty kulinarne, w których główną rolę będzie grał… ziemniak. To dobrze wszystkim znane warzywo zabierze uczestników w ciekawą podróż po Europie. Gotujący poznają narodowe potrawy ziemniaczane Włoch, Portugalii, Hiszpanii, Anglii, Irlandii, Czech i Polski.

Dużą atrakcją na pewno będzie wystawa fotografii pod nazwą Thinkpink oraz plenerowa ekspozycja przygotowana przez Muzeum Polskiej Wódki, poświęcona historii tego trunku. Imprezę uświetni koncert zespołu rock’n’rollowego Bielas i Marynarze.

Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.