Jarmark produktów podczas Europy na widelcu to już tradycja. Co roku na wrocławskim Rynku stają drewniane budki, w których znaleźć można najróżniejsze produkty: mięsa i wędliny, słodkości, miody, przyprawy i wiele innych, których próżno szukać w marketach. Co w tym roku zaoferują uczestnikom festiwalu wystawcy?

Jarmark będzie towarzyszył Europie na widelcu przez cały czas jej trwania, tj. od 31 maja do 4 czerwca. To okazja dla koneserów zarówno regionalnych produktów, pochodzących od lokalnych dostawców, ale i dla tych, którzy gustują w szeroko pojętej kuchni europejskiej. Tegoroczni wystawcy zaproponują m.in. dolnośląskie regionalne piwo rzemieślnicze, turecki hummus, bułgarską kebabczetę, francuskie żabie udka czy greckie wina.

Poniżej przedstawiamy pełną listę wystawców tegorocznego jarmarku produktów europejskich i regionalnych.

KRAJ PRODUKTY

POLSKA

SMAKI DOLNEGO ŚLĄSKA

Wędliny i przetwory owocowo warzywne własnej produkcji

POLSKA

SMAKI DOLNEGO ŚLĄSKA

Regionalne piwo z wrocławskiego browaru rzemieślniczego

POLSKA

SMAKI DOLNEGO ŚLĄSKA

Sery ślubowskie – sery z mleka krowiego, twaróg, ricotta, sery grillowane.

POLSKA

SMAKI DOLNEGO ŚLĄSKA

Miody z dolnośląskiej pasieki m.in. ryczyński miód lipowy, miód nawłociowy

POLSKA

SMAKI DOLNEGO ŚLĄSKA

Kiszona kapusta, kiszone ogórki, soki z kiszonych warzywa – produkty z Doliny Baryczy
HISZPANIA Oliwki hiszpańskie
POLSKA Wyroby mięsne w słoikach, pasteryzowane – produkty bardzo różnorodne – wyroby z mięsa wieprzowego, wołowego, drobiu
POLSKA Naturalne oleje tłoczone na zimno: lniany, rydzowy, rzepakowy, z pestek dyni, ostropestu, czarnuszki, olej kokosowy.
POLSKA Pierniki z ciasta tradycyjnego ręcznie lukrowane, pierniki płaskie i przestrzenne. Jabłecznik trzebnicki – cydr tradycyjny, cydr lodowy
POLSKA Regionalne polskie wina owocowe, wędliny i sery kozie, wędliny tradycyjne z rodzinnych gospodarstw ekologicznych
TURCJA Hummus – pasta z ciecierzycy i przyprawy, pasty warzywne. Napoje herbaciane własnej receptury – mrożone, pasty chałwowe, herbaty cejlońskie
NIEMCY Cienki placek z Alzacjii – smarowany specjalną francuską śmietaną Creme Fraiche, w tradycyjnej wersji z boczkiem i cebulą.
POLSKA Nalewki, wódki regionalne typu miodula, produkcji własnej pochodzenia polskiego, typowe alkohole regionalne
WĘGRY

Produkty węgierskie: wędliny, przyprawy, pasty, przetwory warzywne

W sprzedaży będą dostępne produkty węgierskie. Na miejscu przyrządzane będą langosze, leczo. Degustacja będzie obejmować również gotowe potrawy węgierskie

BUŁGARIA

Kebabczeta – bułgarskie danie z mielonego mięsa w formie podłużnych kiełbasek – podawane z grilla

Gjuvecz- zapiekanka sofijska z mięsem i mielonym i cukinią

Banica – tradycyjne bułgarskie danie w formie zwijanego, przekładanego białym serem sirene i zapiekanego placka. Sosy, przetwory i konfitury bułgarskie, wina bułgarskie

BAŁKANY Serbska PITA – ciasto filo w wersjach wege, mięsnych, owocowych
Serbska TARTA – kruche ciasto z wieloma owocami
Bośniacki SOMUN – okrągły płaski chlebek doprawiony oliwą i przyprawami
Bośniackie CEVAPI – rolki mięsa wieprzowe/wołowe z siekaną cebulą
Chorwacka BAKLAVA – cieniutkie plastry ciasta filo z cytryną, miodem i bakaliami
PLESKAVICA – burger czarnogórski, ajuar, chili, sarma, papryka, ser
POLSKA Polskie alkohole regionalne, nalewki staropolskie: owocowe. Nalewki z Puszczy Białowieskiej ( na bazie bzu czarnego, dzikiej róży, jarzębiny, owocu tarniny).
GRECJA Wina greckie, oliwa z oliwek, przyprawy, chałwa macedońska, octy balsamiczne Kalamata, pomidory suszone, papryka grillowana, sery greckie
FRANCJA Żabie udka, ślimaki, małże, Lemoniady home made, ciasta wegańskie
SŁOWACJA Grobskie loksze: placuszki ziemniaczane pieczone bezpośrednio na piecu, podawane z  różnym nadzieniem: loksze z gęsim smalcem, loksze nadziewane kapusta
i kiełbaską loksze na słodko nadziewane dżemem, makiem lub orzechami.
FRANCJA

Rillettes – smarowidła do pieczywa z tuńczyka, z łososia z cytryną, z małży św. Jakuba, z kraba, z makreli, z sardynek

pasztety (Paté):

– Paté Le Cochon Echalote  – wieprzowe z szalotką,

– Paté au Piment d’Espelette – z wieprzowiny z pieprzem Espelette,

– Paté de campagne au porc – z wieprzowiny po wiejsku, – Paté de porc au Maroilles – z wieprzowiny z dodatkiem seru Maroilles z Północy Francji,

– Paté de porc a la Biere – wieprzowina na piwie; pieczenie mięsne i rybne (Terrine):

– Terrine de Lievre – z zająca,

– Terrine de Saumon – z łososią,

– Terrine de St Jacque – z małży Świętego Jakuba,

– Terrine de Thone – z tuńczyka;
Pasty z oliwek, suszonych pomidorów, ryb i owoców morza, konfitura z cebuli
Produkty spożywcze przeznaczone do degustacji będą podawane na kromce świeżego pieczywa – chleba lub francuskiej bagietki. – Nonettes au miel – ciastka nadziewane miodem,

– Nonettes au oranges – ciastka nadziewane marmoladą z pomarańczy,

– Au mirtilles z marmoladą z jagód;

– Coq au vin – kogut w winie,

– Confit de Canard – kacze udka,

– Choucroute garni – kapusta duszona w białym w winie wraz z mięsem, wina gronowe.

POLSKA

Ryby wędzone tradycyjnie w ceglanej wędzarni, drewnem olchowym opalany:

węgorz mazurski, sieja, sielawa, polędwica z suma, tuńczyk marynowany w ziołach, marlin na zimno wędzony, łosoś kiszony, śledź kiszony, krewetka wędzona, grillowane owoce morza

AUSTRIA Sery austriackie długo dojrzewające, olej z pestek dyni, lemoniada ziołowa na licencji austriackiej, wędliny dojrzewające
WŁOCHY Oliwy klasy superior, drobne przekąski warzywne (karczochy, kapary, suszone pomidory, bakłażany etc.) – Włochy (Puglia)
Ryby i owoce morza (tuńczyk, sardynki, różne rodzaje małże, ośmiornice etc.) – Hiszpania (Galicja) Wina hiszpańskie – regiony Carinera, La Mancha, Toro, Rueda, Casfilla y Lean
Wina francuskie – regiony Szampania, Alzacja
Wina węgierskie – region Eger
TURCJA Kuchnia turecka – borek bałkańśki, falafel
POLSKA

Wyroby z gęsi własnej produkcji, produkowane w tradycyjny sposób – bez konserwantów i polepszaczy.

Wyroby z gęsi: półgęsek, szynka, schab wędzony, schab dojrzewający, kiełbasa z gęsi, jałowcowa, kaszanka wiejska, smalec z gęsi.

POLSKA Nalewki staropolskie produkowane metodą domową na podstawie przepisów niezmiennych od XVIII wieku. Owoce pochodzą z małych wiejskich sadów, ekologicznych upraw, leśnych polan. Preferowane są  dzikie odmiany, często zapomniane, jak na przykład Ałycza (śliwa wiśniowa), rajskie jabłuszka, pigwowiec zwyczajny z Borów Tucholskich, tarnina z Bieszczad i Gorców. Nalewki leżakują przez wiele lat w słojach i gąsiorach w chłodnych i ciemnych piwnicach w temperaturze 7oC – 13oC. Minimalny czas oczekiwania to trzy lata.
NIEMCY Flammkuchen – azlackie podpłomyki w wersji wegetariańskiej
POLSKA Truskawki z Dolnego Śląska
POLSKA Szparagi z Dolnego Śląska
WĘGRY Węgierska zupa gulaszowa, leczo. Salami, kiełbasy, słonina, papryki, przetwory, wino.
GRECJA

Chałwa grecka, ukraińska, azerbejdżańska

Wystawca posiada również w swojej ofercie smakowe chałwy arabskie

LITWA Wędliny, pieczywo litewskie, kwas chlebowy, sękacze litewskie
POLSKA cydr polski oraz cydr z beczki w dwóch smakach: jabłkowym (półwytrawny cydr angielski) oraz gruszkowym (słodki cydr polski).
TURCJA Chałwa, lokum, ajwar, lutenica, hummus, babaganuch cieciorka, pasty paprykowe, papryczki
UKRAINA Tradycyjne dania i kuchni ukraińskiej: buńki z serem i mięsem, pirożki drożdżowe z różnymi nadzieniami, barszcz ukraiński, solanka, syrniczki w sosie waniliowym
POLSKA Tradycyjne nalewki dojrzewające: owocowe i ziołowe
WŁOCHY Risotto ze świeżymi truflami i szparagami, Sałatka z rukolą, serem gruszkowym i truflami, tosty ze świeżymi truflami i rukolą, Czekoladki z prawdziwymi truflami. Oliwa truflowa, salsy truflowe, masło truflowe, kremy z borowików, pieczarek i orzechów włoskich