Za każdym produktem i potrawą, której będziecie mogli skosztować podczas Europy na widelcu stoją, ludzie – grono specjalistów w branży gastronomicznej, którzy zaproszą Was w podróż po różnych zakątkach Europy. Poznajcie bliżej szefów kuchni tegorocznej edycji festiwalu!

Kuchnia austriacka – Damian Jeleń

Damian Jeleń ugotuje dania pochodzące z kuchni austriackiej. Pan Damian marzy o otworzeniu własnej restauracji, gościnnej i otwartej dla klientów. Na pewno nie zabrakłoby w niej nasion i orzechów, jaj oraz rozmarynu, bez których jako kucharz nie może się obyć. Najbardziej lubi słyszeć od klientów zdanie: “Poproszę jeszcze raz to samo” i uważa je za największy komplement, jaki może usłyszeć kucharz.

 

Kuchnia belgijska – Edward Jany

Edward Jany jest członkiem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Swoje miejsce znalazł w oławskiej Karczmie u Michelle, gdzie jest szefem kuchni. Podczas Europy na widelcu zaprezentuje kuchnię belgijską, w której najbardziej ceni różnorodność smaków. Jego największym marzeniem jest umiejętność komponowania potraw w taki sposób, aby każdy znalazł w nich swój smak. Pan Edward stawia w swojej kuchni na przyprawy. Nie mógłby pracować bez soli, pieprzu i ziół. Przyznaje, że nie przepada za kaparami, ale jak każdy dobry kucharz, zna ich smak.

 

Kuchnia chorwacka – Piotr Zieliński

Piotr Zieliński na co dzień pracuje w powstałej w ubiegłym roku restauracji Święta Racja. Na czas 9. edycji festiwalu Europa na widelcu skupi się na daniach kuchni chorwackiej, która pasjonuje go dzięki różnorodności i wpływowi wielu kultur oraz kuchni. Pan Piotr uważa, że warto poznawać wszystkie smaki, dlatego nie wzbrania się przed żadnym produktem ani potrawą. W jego kuchni obowiązkowo musi znaleźć się pietruszka czosnek i chili. Największą satysfakcję sprawia mu zadowolenie ze strony klientów.

 

Kuchnia czeska – Agnieszka Hajbura-Michałowska

Agnieszka Hajbura-Michałowska 3 czerwca zajmie się kuchnią czeską. Potrawy tego kraju zna doskonale jeszcze z dzieciństwa, które spędziła blisko granicy polsko-czeskiej. Jako szef kuchni zapewnia, że potrawy przygotowywane przez nią i jej zespół będą kwintesencją smaków Czech, a uczestnicy Europy na widelcu na pewno znajdą w jej potrawach coś dla siebie. Największym sukcesem pani Agnieszki jest możliwość łączenia pasji, jaką jest gotowanie, z pracą zawodową. Według niej najlepszym podziękowaniem dla kucharza jest pusty talerz oddany przez klienta restauracji, w której gotuje.

 

Kuchnia francuska – Henryk Pasternak

Henryk Pasternak podczas naszego festiwalu będzie pełnił rolę szefa kuchni francuskiej, która ma dla niego zapach ziół i smak dobrego wina. Dania z Francji fascynują dzięki połączeniu prostoty z finezją. Na swoim koncie pan Henryk ma już gotowanie dla kilku gwiazd rocka i wielu swoich idoli. Bardzo ceni sobie uznanie i opinie klientów, szczególnie swojego ojca. Żadne danie z jego dań nie mogłoby obyć się bez oliwy i aromatycznych ziół.

 

Kuchnia grecka – Servet Kovaci

Servet Kovaci, szef kuchni w restauracji Akropolis, przygotuje dania kuchni greckiej. Jak przystało na prawdziwego Greka – zna bałkańską kuchnię od podszewki. Pan Servet ma na swoim koncie kilka lokali serwujących grecką kuchnię. Restauracje, z którymi jest związany, można znaleźć w Polsce, szczególnie we Wrocławiu, ale także za granicą. Jako kucharz omija szerokim łukiem wszelkie fast foody, a produkty “instant” w jego kuchni w ogóle nie mają racji bytu. Nikogo nie zdziwi fakt, że podstawowymi składnikami, jakich używa, jest oliwa z oliwek, rozmaryn i czosnek. Potrawy, które przygotuje podczas Europy na widelcu, będą oparte o jego własne przepisy bazujące na tradycji i smakach z dzieciństwa.

 

Kuchnia hiszpańska – Robert Grygiel

Robert Grygiel w tym roku przygotuje pyszne potrawy wpisujące się w bogatą kuchnię Hiszpanii – lekką, kolorową, szybką w przygotowaniu. Na co dzień jest związany z restauracją Od Kuchni, marzy o prowadzeniu własnego miejsca, na kilka stolików, w którym każde zamówione danie będzie mógł sam dopieszczać. Największym sukcesem Pana Roberta jest zadowolenie gościa, który wraca do restauracji i mówi: “Było pyszne, lepsze niż u mamy!”. Nie wyobraża sobie gotowania bez masła, śmietany i… serca, ale uważa, że dobry kucharz powinien próbować wszystkich dań i używać nawet tych składników, za którymi nie przepada.

 

Kuchnia holenderska – Sebastian Witkowski

Sebastian Witkowski podczas 9. edycji Europy na widelcu zaserwuje uczestnikom festiwalu proste i smaczne dania holenderskie, przygotowane z najlepszych składników. Pan Sebastian jest członkiem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. O jego talencie i umiejętnościach kulinarnych mogą przekonać się goście restauracji w pensjonacie Puchaczówka w Stroniu Śląskim. Podstawą gotowania są dla niego: świeże zioła, oliwa z oliwek i sól morska.

 

Kuchnia irlandzka – Damian Kogutiuk

Damian Kogutiuk, który na czas festiwalu będzie szefem kuchni irlandzkiej pracuje w Globe Burger, gdzie skupia się na serwowaniu burgerów inspirowanych wieloma kuchniami świata. Jak sam mówi, największy sukces jeszcze przed nim, ale najbardziej marzy, aby być pierwszym kucharzem, który dogodzi kulinarnie każdemu. W kuchni irlandzkiej najbardziej ceni tradycyjne potraw podane zgodnie ze współczesnymi trendami kulinarnymi. Jego festiwalowe potrawy będą smaczne i ugotowane z pasją. A szarpanej baraniny nie zje się nigdzie na co dzień.

 

Kuchnia litewska – Przemysław Bogucki

Przemysław Bogucki – szef kuchni na co dzień związany z Active Hotel – zaprezentuje smaki kuchni litewskiej. Pan Przemysław najbardziej ceni tę kuchnię za jej domowy smak. Nie wyobraża sobie gotowania bez czosnku, pieprzu i świeżych ziół. Jego największym kulinarnym marzeniem jest przyrządzenie dania, którego smak głęboko zapadłby w pamięć wszystkim wrocławianom. Czy uda mu się je spełnić już w tym roku? Będziecie mogli się o tym przekonać podczas Europy na widelcu.

 

Kuchnia niemiecka – Ołena Marciniak

Ołena Marciniak w tym roku zaprezentuje popisowe dania kuchni niemieckiej, w której najbardziej lubi dobrej jakości kiełbasy podawane z zasmażaną kapustą. Za swój największy sukces kulinarny uważa otworzenie własnej restauracji. Obecnie jest współwłaścicielką dwóch lokali. Jej kuchnia przyciąga świeżością produktów oraz wyrazistością smaku. Obowiązkowo w kuchni pani Ołeny musi znaleźć się czosnek, cebula i mięso.

 

Kuchnia polska – Grzegorz Pomietło

Grzegorz Pomietło, jak przystało na zawodowego kucharza, nigdy nie przyznaje się, że jakaś potrawa mu nie smakuje. Swoje dania uzupełnia ziołami i przyprawami. W jego kuchni nie może też zabraknąć warzyw. Podczas Europy na widelcu Pan Grzegorz przygotuje potrawy naszej rodzimej kuchni polskiej. Na co dzień gotuje dla gości Art Hotelu.

 

Kuchnia portugalska – Adam Zieliński

Adam Zieliński podczas Europy na widelcu zaserwuje specjały kuchni portugalskiej, w której dominują ryby i owoce morza. Na tych właśnie produktach opierają się potrawy przygotowywane przez pana Adama. Sam stawia na ciągły rozwój i pracę zawodową, która daje mu poczucie spełniania i ogromną satysfakcję. Podstawowymi składnikami w jego kuchni jest czosnek, aromatyczne przyprawy i świeże zioła.

 

Kuchnia słowacka – Dariusz Łaźniewski

Dariusz Łaźniewski – festiwalowy szef kuchni słowackiej – marzy o kulinarnej podróży dookoła świata, która pomogłaby mu odkryć nowe smaki i rozwinąć techniki. Pan Dariusz zapewnia, że w jego pozornie prostych potrawach, zamknięty jest niesamowity smak. Dania jego autorstwa zawdzięczają to przede wszystkim świeżym ziołom, oliwie i pieprzowi. Kuchnię słowacką lubi przede wszystkim za jej prostotę i domowy smak.

 

Kuchnia szwedzka – Daniel Makuch

Daniel Makuch może pochwalić się 40-letnim doświadczeniem w branży gastronomicznej i ogromną wiedzą, którą stara się przekazać młodzieży rozpoczynającej dopiero swoją przygodę z kulinariami. Kuchnia szwedzka, którą zajmie się z okazji Europy na widelcu to dla niego synonim prostoty, świeżości produktów i specyficzny sposób przyprawiania. Dużo jego kuchni mówi usłyszany niegdyś komplement: “To co jedliśmy, było wspaniałe. Czy może pan mnie adoptować?”

 

Kuchnia węgierska – Grzegorz Chmolowski

Grzegorz Chmolowski podczas Europy na widelcu będzie szefem kuchni węgierskiej. Za swój największy sukces w gastronomii uważa zamiłowanie do gotowania i pracy oraz uznanie ze strony klientów. Marzy o własnym programie telewizyjnym o tematyce kulinarnej. A najważniejsze w przygotowywaniu posiłków jest według niego serce do gotowania. Jak sam przyznaje, lubi kuchnię z nutą pikanterii, dlatego kuchnia węgierska jest mu szczególnie bliska.

 

Kuchnia włoska – Dariusz Kulczycki

Dariusz Kulczycki przygotuje specjały jednej z najbardziej znanych kuchni Europy – kuchni włoskiej, którą charakteryzuje lekkość i doskonały smak. Serwowane przez niego podczas Europy na widelcu dania będą jednocześnie i wykwintne. Pan Dariusz pracuje w Villi Polanica. Jest też członkiem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Za swój największy zawodowy sukces uważa doświadczenie zdobyte w kraju i za granicą, a także udział w pokazach i konkursach kulinarnych.

 

Kuchnia wrocławska – Zbigniew Koźlik

Zbigniew Koźlik – laureat konkursu kulinarnego Olimpiada Smaku 2008 – podczas tegorocznego festiwalu zajmie się lokalną kuchnią wrocławską. Według niego żaden szef kuchni nie mógłby obyć się nie tyle bez konkretnych produktów, ale bez zastępcy, kucharza i pomocy kucharza. W swojej kulinarnej karierze dąży do otwarcia autorskiej restauracji. Według niego kuchnia wrocławska smakuje lekko, odżywia umysł i ciało. Jeśli podczas Europy na widelcu powiecie Panu Zbigniewowi: „Smakowało! Przyjdę jutro ze znajomymi”, będzie zachwycony.