Filmowa Europa na widelcu to wyjątkowy przegląd filmowy prezentujący produkcje poświęcone sztuce kulinarnej, odsłaniające kulisy produkcji jedzenia oraz uświadamiający jego wielkie znaczenie społeczne i kulturowe. Już między 2 a 4 czerwca spotkamy się w Kinie Nowe Horyzonty, w którym odbywać się będą projekcje filmów kulinarnych. Repertuar przygotowała dla Was grupa FILMS for FOOD.

Wprowadzeniem do wszystkich seansów będą wyjątkowe poczęstunki przygotowane przez Mariusza Kozaka, szefa kuchni Hotelu Monopol. Każda przekąska, w formie finger-food, zainspirowana została konkretnym filmem – przedstawionymi w nim produktami, miejscem, historią. Warto więc przyjść do kina wcześniej, na kwadrans przed seansem.

Spróbujemy na przykład: chłodnika ze szparagów (po filmie „Slow Food Story”), sałatki z karpiem milickim (‚W obronie jedzenia”), oryginalnych czekoladowych pralin („Charlie i fabryka czekolady”), serów z Wańczykówki czy win z Dolnego Śląska (zapewnionych przez Stowarzyszenie WrocSomm).

W Wasze ręce oddajemy kompletny program przeglądu „food film”.

Bilety w cenie 12 zł (ulgowe) i 15 zł są dostępne w kasach kina

oraz na stronie internetowej: www.kinonh.pl.

2 czerwca  

18:00 W obronie jedzenia, USA 2015, reż. Michael Schwarz, 78′

20:30 Natura, kobiety i wino, Włochy 2011, reż. Giulia Graglia, 77′

3 czerwca

18:00 Wtajemniczeni, Polska 2012, reż. Maciej Kowalczuk, 45’;

film krótkometrażowy Kucharz pałacowy, Polska 2017, reż. Bartosz Dziamski, 7′  

20:00 Slow Food Story, Włochy 2013, reż. Stefano Sardo, 74′

4 czerwca  

11:00 Charlie i fabryka czekolady, USA 2005, reż. Tim Burton, 115′

18:00 Głód mięsa, Holandia 2015, reż. Marijn Frank, Suzanne Raes, 74′

20:00 Uczta Babette, Dania 1987,  reż. Gabriel Axel, 103′

O inicjatywie FILM for FOOD oraz nurcie filmów kulinarnych możecie przeczytać w artykule Europa na widelcu 2017: Posmakuj dobrego kina”.