2 i 3 czerwca w Browarze Mieszczańskim rozleją się najlepsze kraftowe piwa, do których uliczni restauratorzy zaserwują słuszne porcje jedzenia. Do wyboru: kuchnia francuska, meksykańska, żydowska, indyjska, tajska, vege, amerykańskie burgery, azjatyckie pierożki i coś na słodko. Festiwal urozmaicą warsztaty Jana Janusza Akielaszka dla dzieci i dorosłych, atrakcje muzyczne oraz pokazy i warsztaty rzemiosła artystycznego.

2 czerwca (sobota) 12.00–22.00
3 czerwca (niedziela) 12.00–19.00
(wstęp wolny)

Przez dwa dni w Browarze mieszczańskim czekać będą wyselekcjonowane Food Trucki oraz Festiwal Zacnego Piwa, organizowany przez Browar Mieszczański Wrocław. W planie między innymi:

  • premiera piwa festiwalowego „Mieszczuch” z browaru „Warsztat Piwowarski”,
  • prezentacja Dolnośląskich Browarów Rzemieślniczych,
  • konkurs na najlepsze danie z foodtrucka,
  • stoiska piw czeskich.

W sobotę, 2 czerwca, zapraszamy na warsztaty kulinarne prowadzone przez znanego krytyka kulinarnego oraz popularyzatora polskiej kuchni Jana Akielaszka:

  • warsztat kulinarny dla dzieci (g.15:00, klub Browaru Mieszczańskiego)
  • warsztat kulinarny dla dorosłych (g.16:00, klub Browaru Mieszczańskiego)

Rextorn Metalwork urządzi również nieodpłatne warsztaty technik repuserskich, podczas których będziecie mieli okazję spróbować swych sił w kuciu miedzi. Warsztaty odbędą się w sobotę i niedzielę w godzinach 14:30 – 16:30 przy pracowni Rextorn Metalwork.

Rextorn Metalwork jest zlokalizowaną na terenie Browaru Mieszczańskiego pracownią rzemieślniczą wyspecjalizowaną w repusowaniu – dawnej technice ręcznego formowania blachy. Podczas festiwalu „Europa na widelcu” przestrzeń pracowni zostanie po raz pierwszy otwarta i udostępniona do zwiedzania – będziecie mogli zobaczyć między innymi legendarny herb rodu Starków z Gry o Tron oraz narzędzia, którymi został wykuty

Kolejny bywalec Browaru Mieszczańskiego – Copper Cave urządzi także nieodpłatne warsztaty craftingowe dla dzieci i dorosłych, których tematem będą zwierzęta i biżuteria z osikowych wiórów. Warsztaty będą odbywać się w sobotę i niedzielę w godzinach 14:30 – 17:30 przy galerii Copper Cave w Browarze.
Copper Cave jest powstającą właśnie na terenie Browaru Mieszczańskiego galerią rzemiosła, której motywem przewodnim jest miedź we wszystkich jej odsłonach. Każdy profesjonalny kucharz zapytany o najlepszy materiał na patelnię odpowie bez namysłu „miedź”, dlatego Copper Cave zaprezentuje podczas „Europy na widelcu” swoją imponującą kolekcję kuchennych naczyń miedzianych – od miniaturowych garnuszków na przyprawy, aż po zabytkowy kocioł do warzenia piwa.

Ciekaw jesteś, co do jedzenia zaoferują food trucki? Sprawdź listę gastrowozów!

  1. Patati Patata – Kuchnia Francuska
  2. San EscoBar Food – Kanapki Premium
  3. Dim Sum Truck – Azjatyckie Pierożki
  4. PANCZO – Kuchnia Meksykańska
  5. Buła i Spóła – Amerykańskie Burgery
  6. Wintydż – Słodkie Shejki i wiele więcej
  7. AleFryta – Frytki Belgijskie
  8. Świder Food Truck – Kuchnia Żydowska
  9. Karma Guru Indian Food – Kuchnia Indyjska
  10. Królleski Burger – Autorskie Burgery
  11. my’o’tai – Kuchnia Tajska
  12. Arizona Pastrami – Kanapki Pastrami
  13. ZjemBao – Bułeczki Bao
  14. JAKIE TACO – Mexican Street Food
  15. KRAM – Tosty i Soki
  16. Las Veges – Vege Truck
  17. TUK TUK – lody tajskie
  18. Yerba Mama – Koktajle z Yerby
  19. gofreak – Wyborne Gofry