W tym roku znów Europie na widelcu towarzyszyć będzie tradycyjny Jarmark europejskich i dolnośląskich produktów regionalnych. Od 30 maja do 3 czerwca będzie można posilić się oraz uzupełnić zapasy w domowej spiżarni lub lodówce, kupując u najlepszych regionalnych producentów. Wszystkie specjały i ich twórców zgromadzimy w tych dniach w centrum wrocławskiego Rynku. To fantastyczna okazja, by w centrum Wrocławia spróbować wyrobów, po które normalnie trzeba byłoby udać się w różne części miasta.

Poznajcie produkty, które będą dostępne podczas tegorocznego Jarmarku. Zapraszamy już od środy (30 maja)!

Nr domku

PREZENTACJA KRAJU

PREZENTOWANE PRODUKTY I POTRAWY

52

WĘGRY

Desery z suszonych owoców

53

WĘGRY

Gulasz, paprykarz, stek ziemniaczany, wędzone kiełbasy, szaszłyki.

54

BUŁGARIA

Kebabczeta – bułgarskie danie z mielonego mięsa w formie podłużnych kiełbasek – podawane z grilla

Gjuvecz- zapiekanka sofijska z mięsem i mielonym i cukinią

Banica – tradycyjne bułgarskie danie w formie zwijanego, przekładanego białym serem sirene i zapiekanego placka.

Wina bułgarskie.

55

GRECJA

Świeża sałatka grecka HORIATIKI z serem feta, mrożona grecka kawa Frappe, Wina greckie, oliwa z oliwek, przyprawy, chałwa macedońska, octy balsamiczne Kalamata, pomidory suszone, papryka grillowana, sery greckie.

56

BAŁKANY

Wszystkie produkty będą gotowe i na miejscu podpiekane:

Serbska PITA – ciasto filo w wersjach wege, mięsnych, owocowych
Serbska TARTA – kruche ciasto z wieloma owocami
Bośniacki SOMUN – okrągły płaski chlebek doprawiony oliwą i przyprawami
Bośniackie CEVAPI – rolki mięsa wieprzowe/wołowe z siekaną cebulą
Chorwacka BAKLAVA – cieniutkie plastry ciasta filo z cytryną, miodem i bakaliami
PLESKAVICA – burger czarnogórski, ajuar, chili, sarma, papryka, ser

57

GRECJA

Sprzedaż i degustacja produktów i potraw greckich, Wina greckie

58

FRANCJA

Żabie udka, ślimaki, małże, naleśniki francuskie. Lemoniady home made, ciasta wegańskie

59

POLSKA

Wyroby mięsne w słoikach, pasteryzowane – produkty bardzo różnorodne – wyroby z mięsa wieprzowego, wołowego, drobiu

60

FRANCJA

Rillettes – smarowidła do pieczywa z tuńczyka, z łososia z cytryną, z małży św. Jakuba, z kraba, z makreli, z sardynek

pasztety (Paté):

– Paté Le Cochon Echalote – wieprzowe z szalotką,

– Paté au Piment d’Espelette – z wieprzowiny z pieprzem Espelette,

– Paté de campagne au porc – z wieprzowiny po wiejsku, – Paté de porc au Maroilles – z wieprzowiny z dodatkiem seru Maroilles z Północy Francji,

– Paté de porc a la Biere – wieprzowina na piwie; pieczenie mięsne i rybne (Terrine):

– Terrine de Lievre – z zająca,

– Terrine de Saumon – z łososią,

– Terrine de St Jacque – z małży Świętego Jakuba,

– Terrine de Thone – z tuńczyka;
Pasty z oliwek, suszonych pomidorów, ryb i owoców morza, konfitura z cebuli
Produkty spożywcze przeznaczone do degustacji będą podawane na kromce świeżego pieczywa – chleba lub francuskiej bagietki.

61

POLSKA

Ryby wędzone tradycyjnie w ceglanej wędzarni, drewnem olchowym opalany:

węgorz mazurski, sieja, sielawa, polędwica z suma, tuńczyk marynowany w ziołach, marlin na zimno wędzony, łosoś kiszony, śledź kiszony, krewetka wędzona, grillowane owoce morza

62

AUSTRIA

Sery austriackie długo dojrzewające, olej z pestek dyni, lemoniada ziołowa na licencji austriackiej, wędliny dojrzewające.

63

HISZPANIA

Oliwy klasy superior, drobne przekąski warzywne (karczochy, kapary, suszone pomidory, bakłażany etc.) – Włochy (Puglia)
Ryby i owoce morza (tuńczyk, sardynki, różne rodzaje małże, ośmiornice etc.) – Hiszpania (Galicja), Wina hiszpańskie – regiony Carinera, La Mancha, Toro, Rueda, Casfilla y Lean
Wina francuskie – regiony Szampania, Alzacja
Wina węgierskie – region Eger

64

TURCJA

Kuchnia turecka – borek bałkański, falafel

65

TURCJA

Kuchnia turecka – baklava, słodycze tureckie

66

POLSKA

Nalewki staropolskie produkowane metodą domową na podstawie przepisów niezmiennych od XVIII wieku. Owoce pochodzą z małych wiejskich sadów, ekologicznych upraw, leśnych polan. Preferowane są dzikie odmiany, często zapomniane, jak na przykład Ałycza (śliwa wiśniowa), rajskie jabłuszka, pigwowiec zwyczajny z Borów Tucholskich, tarnina z Bieszczad i Gorców. Nalewki leżakują przez wiele lat w słojach i gąsiorach w chłodnych i ciemnych piwnicach w temperaturze 7oC – 13oC. Minimalny czas oczekiwania to trzy lata.

67

POLSKA

Wyroby z gęsi własnej produkcji, produkowane w tradycyjny sposób – bez konserwantów i polepszaczy.

Wyroby z gęsi: półgęsek, szynka, schab wędzony, schab dojrzewający, kiełbasa z gęsi, jałowcowa, kaszanka wiejska, smalec z gęsi.

68

POLSKA

Ryby wędzone z Kotliny kłodzkiej i Doliny Baryczy, paprykarz, pasta rybna, galareta

69

POLSKA

Szparagi

70

NIEMCY

Flammkuchen pochodzi z rejonu Alzacji i Nadrenii.

Flammkuchen jest to cienki placek – spód pszenny, smarowany specjalną francuską śmietaną Creme Fraiche, posypywany dodatkami (np, boczek i cebula lub ser mozzarella i por), a całość zapiekana w w 270 stopniach.

71

POLSKA

Nalewki, wódki regionalne typu miodula, produkcji własnej pochodzenia polskiego, typowe alkohole regionalne z Hiszpanii, Włoch, Szkocji, Austrii

72

WĘGRY

Węgierska zupa gulaszowa, leczo. Salami, kiełbasy, słonina, papryki, przetwory, wino.

73

UKRAINA

Chałwa grecka, ukraińska, azerbejdżańska

Wystawca posiada również w swojej ofercie smakowe chałwy arabskie

74

LITWA

Wędliny litewskie i sery.

75

LITWA

Kwas chlebowy, sękacze litewskie, pieczywo litewskie

76

POLSKA

Miody z ekopasieki

77

ARMENIA

Nalewki i wina.

78

ARMENIA

Suszone owoce, konfitury

135

FRANCJA

Makarony, tarty, wyroby cukiernicze

136

POLSKA

Regionalne sery i wędliny, pieczywo naturalne

137

POLSKA

Kiszonki, soki z warzyw i owoców

138

POLSKA

Sery ślubowskie, wyroby z mleka krowiego, przetwory owocowo – warzywne

139

POLSKA

Miody, kasztany, jadalne, pierniczki

140

POLSKA

Jabłecznik trzebnicki – cydr tradycyjny, cydr lodowy

141

POLSKA

Lody naturalne

142

HISZPANIA

Oliwki hiszpańskie – sprzedaż i degustacja

143

WĘGRY

Produkty węgierskie: wędliny, przyprawy, pasty, przetwory warzywne

W sprzedaży będą dostępne produkty węgierskie. Na miejscu przyrządzane będą langosze, leczo. Degustacja będzie obejmować również gotowe potrawy węgierskie

144

POLSKA

Oleje tłoczone na zimno

145

POLSKA

Serwatczanka ( kwaśna zupa na serwatce, smażony kozi ser wołowski z pomidorem, pasterka mamałyga – potrawa z kozia bryndzy ze szpinakiem.

146

POLSKA

Wina gronowe, polskie wina owocowe

147

TURCJA

Humus – pasta z ciecierzycy i przyprawy, pasty warzywne. Napoje herbaciane własnej receptury – mrożone, pasty chałwowe, herbaty cejlońskie

148

UKRAINA

Tradycyjne dania i kuchni ukraińskiej: buńki z serem i mięsem, pirożki drożdżowe z różnymi nadzieniami, barszcz ukraiński, solanka, syrniczki w sosie waniliowym, Ukraińskie przetwory warzywne w słoikch

149

POLSKA

Orzeźwiający, 100% organiczny zdrowy napój OMAM! Kombucha w 3 smakach: ORIGINAL, ORANGE,JASMIN. Napój jest na bazie zielonej herbaty sfermentowanej tzw. grzybkiem Kombucha.

Kombucha jest bardzo popularna w USA, Kanadzie oraz Europie Zachodniej.

W Polsce dopiero nadeszła moda na spożywanie napojów na bazie kombuchy, a zarazem powrót do lokalnej tradycji spożywania kombuchy w Polsce.Źródła podają iż w Polanicy Zdrój była pijalnia kombuchy przez I Wojną Światową, a sama kobucha była bardzo popularnym napojem na dolnośląskich wsiach przed 70 laty.

150

POLSKA

Producenci wina z Dolnego śląska

151

POLSKA

Producenci wina z Dolnego śląska

152

POLSKA

TRUSKAWKI

153

POLSKA

Miody dolnośląskie

154

POLSKA

Sery i produkty mleczne

155

POLSKA

Piwo WRCLW SCHOPS – produkcja własna.