Zero waste to styl życia. Już od dłuższego czasu funkcjonuje w różnych dziedzinach. Osoby wyznające tę ideę, takie jak Sylwia Majcher, zmierzają do zminimalizowania ilości odpadów i ponownego wykorzystania wielu przedmiotów czy produktów, których używamy na co dzień w domu, a zwłaszcza w kuchni.

Odwiecznym problemem, z jakim walczą zwolennicy zero waste jest marnowanie jedzenia. W wielu domach w zatrważającej ilości wyrzucane są nie tylko resztki z obiadu czy kolacji, ale także niewykorzystane produkty, które wyschły, spleśniały lub ich termin przydatności zwyczajnie upłynął. Tymczasem zmiana przyzwyczajeń, jak chociażby kupowanie mniejszej ilości produktów, lepsze planowanie i odrobina pomysłowości w przygotowywaniu potraw oraz przetwarzanie tych nieskonsumowanych pomogą zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia niemal do zera.

Sylwia Majcher, Fot. Anna Ulanicka

Kilkoma swoimi sposobami na lepsze gospodarowanie zakupionymi produktami, a także pomysłami na wykorzystanie resztek i produktów na pozór nieprzetwarzalnych podzieli się z nami Sylwia Majcher, autorka książki Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku i współautorka bloga kuchniawformie.pl. Z Sylwią spotkamy się już podczas tegorocznej edycji Europy na widelcu na niecodziennych warsztatach o wdzięcznym temacie Od trzonka do ogonka. Pesto z obierek, koktajl z natki marchewki i jarzyny podgrzewane na patelni. Dla niej to chleb powszedni. Pokazy gotowania zgodnie z nurtem zero waste zostaną okraszone rozmową z ekspertem Banku Żywności.

Filozofią zero waste kieruje kilka reguł określanych w skrócie jako 5R: refuse (odmawiaj), reduce (ograniczaj), reuse (używaj ponownie), recycle (segreguj i przetwarzaj) oraz rot (kompostuj). Niektórzy zwolennicy niemarnowania i minimalizacji odpadów uzupełniają te pięć przykazań o kolejne: repair (naprawiaj, nie wyrzucaj) i remember (pamiętaj). Choć na pierwszy rzut oka stosowanie się do tych zasad nie jest trudne, to w praktyce wymaga zaangażowania, konsekwencji i samozaparcia. Ile jedzenia w Polsce ląduje rocznie w koszu na śmieci? Jak racjonalnie i ekonomicznie planować zakupy? W jaki sposób wykorzystywać resztki jedzenia? Na te i inne pytania poznamy odpowiedź już 1 czerwca w Centrum Innowacji Przejście przy ul. Świdnickiej 19 oraz 2 czerwca na festiwalowej scenie na wrocławskim rynku.