2 czerwca , w restauracji Akropolis Tawerna odbył się tegoroczny konkurs na „Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2018”, organizowany w rmach ogólnopolskiego programu „Polska Smakuje”. Komisja (w składzie: Agnieszka Hajbura-Michałowska, Robert Makłowicz, Piotr Regiec, Andrzej Fiedoruk, Paweł Czyszczoń, Adam Łukawski, Waldemar Sulisz, Jan Babczyszyn) oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji 99 produktów (rekordowa ilość) postanowiła przyznać tytuły: „Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2018” następującym produktom:
W kategorii produkty mleczne:
-
„Sernica Dolnośląska” z Wrocławia za Błękitny Baranek
- „Wańczykówka” Lucyna i Sylwester Wańczyk z Krzeszowa za sery:
-Niebiańsko Pyszny,
– Gouda Farmerska,
– Kaszmirek,
– Myster Wańczyk
- Przetwórstwo Farmerskie Sery Ślubowskie Igor Pietrzyk za sery:
– Ser Ślubowski Krasnal,
– Ser Ślubowski Grillowy Halloumi,
– Ser Ślubowski Tylżycki
W kategorii produkty mięsne:
- Wyrób Wędlin Naturalnych Zakład „Pod Bukami” Piotr Czajkowski – za
– Polędwicę Golędzinowską,
– Salceson Golędzinowski,
– Golędzinowską Suchą
W kategorii produkty rybołówstwa:
- „Raj Pstrąga” z Goszowa koło Stronia Śląskiego za:
– Pastę z wędzonego pstrąga do pieczywa
– Pstrąga wędzony
W kategorii owoce i warzywa:
-
Gospodarstwo Rolne Michał Sznajder z Karnic koło Żmigrodu za
– Kapustę kiszona w całej główce z Doliny Baryczy -
Elżbieta Malinowska Gospodarstwo Pasieczne z Ciepłowodów za Konfitura z płatków róży oraz Płatki Róży w syropie
-
PPHU EKO- AR Mirosław Lech z Jarkowa k. Lewina Kłodzkiego za Susz z owoców aronii i rokitnika – herbata owocowa Nadzieja
-
Runoland z Góry za Powidła śliwkowe
W kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze:
-
DOTI sp.j. D.M. Mroczkowscy ze Smolca za
– Truskawki w czekoladzie z kakao
– Aronię w czekoladzie
-
Pochlebna – bakery, cafe, restobar z Wrocławia za Chleb żytni razowy z czarnuszką i słonecznikiem
W kategorii miody:
-
Spiżarnia Miodowa Ewa Stanisław Migoccy z Oławy za Miód wielokwiatowy z dodatkiem bzu czarnego
-
Pasieka „Zuzia” z Domaszkowa koło Wołowa – Bogusława i Jerzy Nawara za Miód gryczany z wyką
W kategorii napoje (w tym napoje alkoholowe: wina, miody pitne, piwa, cydry):
-
Bielawska Wytwórnia Napojów z Bielawy za
– Młody Buk Kwas Chlebowy Ciemny
– Piwo Sowie Marcowe
-
Gospodarstwo Rolne Michał Sznajder Przetwórnia warzyw Kiszone warzywa z Doliny Baryczy z Karnic za Sok z kiszonych buraczków z Doliny Baryczy
-
„Winnica Jadwiga” Gospodarstwo Rolne Marek Janiak z Ozorowic koło Wiszni Małej, za Regent Cabernet Cortis – wino gronowe
-
Noel Henryk Nowakowski z Trzebnicy za Cydr tradycyjny – Jabłecznik Trzebnicki Cydr Rubinowy
-
Winnica Moderna Nestor Kościański z Wrocławia za Chardonay wino gronowe białe
-
Agrar Magnice z Magnic za Sok Szparagowo- Jabłkowy
- Browar Profesja z Wrocławia za:
– Piwo Bard
– Piwo Selekcjoner
W kategorii inne:
-
Gospodarstwo Pasieczne Elżbieta Malinowska z Ciepłowodów za Smak grzybowy – Borowik szlachetny suszony
-
Noel – Henryk Nowakowski z Trzebnicy za Naturalny ocet jabłkowy
-
Szynkarnia Local Food&Multitap z Wrocławia za Podpłomyk tradycyjny MR. Wańczyk oraz Podpłomyk XXL Dolnośląski na widelcu
-
Jelenia Struga Medical Spa z Kowar za Potencjałkę
-
Concept Stu Mostów z Wrocławia za Majonez z chmielem
Nagrody specjalne:
-
Nagroda specjalna, profesjonalne naczynie firmy Philipiak Milano za ciasto pokrzywowe, będące dodatkiem do konfitury z róży.
-
Nagroda specjalna, weekendowy pobyt dla 2 osób w Willi Scandia w Dusznikach Zdroju fundowana przez Ewę Stępek dla Wańczykówka Lucyna i Sylwestr Wańczyk za największą ilość uzyskanych tytułów w tegorocznej edycji konkursu.
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji: