Przedstawiamy pełne menu festiwalu Europa na widelcu 2019! Sprawdźcie, co zjecie w sobotę 1 czerwca, podczas biesiady na wrocławskim Rynku.
BOŚNIA I HERCEGOWINA Rafał Kasprzycki |
Ćevapi – tradycyjne kiełbaski z grilla (alergeny: 1, 3, 7, 9); rodzaj mięsa: mięso mielone – baranina z wołowiną Burek sa mesom – placek nadziewany mięsem (alergeny: 1, 3, 7) rodzaj mięsa: mięso mielone – baranina z wołowiną |
BUŁGARIA Przemysław Bogucki |
Гювеч (gjuwecz) – gulasz mięsny podawany z ryżem (alergeny: 1, 7) rodzaj mięsa: mięso wołowe Таратор (tarator) – chłodnik ogórkowy (alergeny: 7, 8); danie wegetariańskie |
CHORWACJA Piotr Zieliński |
Zagorska juha – tradycyjna zupa z regionu Zagorjie (alergeny: 1, 9) rodzaj mięsa: wywar mięsny Crni rižot od sipe – czarne risotto z kałamarnicą (alergeny: 1, 2, 4, 7, 9, 14); owoce morza Kotlovina – tradycyjny mięsny specjał (alergeny: 1, 9) rodzaj mięsa: mięso wieprzowe i drobiowe |
CZARNOGÓRA Damian Kogutiuk |
Pljeskavica – kotlet z mięsa mielonego pieczony na grillu podany w pszennej bułce (alergeny: 1, 3, 7, 11) rodzaj mięsa: mięso wieprzowo-wołowe Palačinki – naleśniki z powidłami figowo-gruszkowymi (alergeny: 1, 3, 7, 11) danie wegetariańskie |
CZECHY Patryk Łyszkiewicz |
Nakládaný hermelín – marynowany w oleju z ziołami ser typu camembert (alergeny: 7) danie wegetariańskie Utopence – ostre parówki marynowane w zalewie octowej (alergeny: 7, 3, 9, 10) rodzaj mięsa: mięso wieprzowe Hovězí guláš – gulasz wołowy na piwie podany z knedlikiem (alergeny: 1, 3, 10) rodzaj mięsa: mięso wołowe |
ESTONIA Tomasz Sochacki |
Mulgikapsad – danie jednogarnkowe z kapusty kiszonej, boczku i kaszy jęczmiennej (alergeny: 1) rodzaj mięsa: mięso wieprzowe (boczek) |
LITWA Ryszard Konieczka |
Šaltibarščiai (salibarsciai) – chłodnik z młodej botwiny (alergeny: 3, 7) danie wegetariańskie Cepelinai (cepelinai) – cepeliny z wieprzowiną (alergeny: 1, 7) rodzaj mięsa: mięso wieprzowe |
ŁOTWA Tomasz Sochacki |
Karbonade – kotlet z mięsa wieprzowego podany z marchewką i groszkiem (alergeny: 1, 3, 7) rodzaj mięsa: mięso wieprzowe |
MACEDONIA Servet Kovaci |
Tavče gravče – fasola z mięsem zapiekana w sosie pomidorowo-paprykowym (alergeny: 1) rodzaj mięsa: mięso wołowe Sarma – liście kiszonej kapusty faszerowane mięsem i ryżem (alergeny: 1, 3) rodzaj mięsa: mięso wieprzowo-wołowe |
NIEMCY Daniel Makuch |
Frikadellen in Käsesoße – zraz mięsny z sosie serowym ze szparagami (alergeny: 1, 3, 7) rodzaj mięsa: mięso wołowo-wieprzowe Bayerischer Schweinhaxen – golonka w piwie (alergeny: 1, 9) rodzaj mięsa: mięso wieprzowe (golonka) |
POLSKA Grzegorz Pomietło Zbigniew Koźlik |
Gołąbki tradycyjne (alergeny: 7, 9) rodzaj mięsa: mięso wołowo-wieprzowe Gołąbki z kaszą jaglaną i kalarepką (brak alergenów) danie wegańskie Pieczony schab z sosem z derenia i rabarbaru (alergeny: 7) rodzaj mięsa: mięso wieprzowe Bigos staropolski (alergeny: 1, 9 ,10, 12) rodzaj mięsa: mieszanka mięs |
SERBIA Kacper Dyś |
Ćevapčići – kiełbaski z grilla podane w chlebku lepinja (alergeny: 1, 3) rodzaj mięsa: mięso wołowe Burek za sirom – placek nadziewany białym serem podany z ayranem (alergeny: 1, 3, 7) danie wegetariańskie |
SŁOWACJA Grzegorz Chmolowski |
Guláš z kotle – gulasz wołowy z knedlikiem (alergeny: 1, 3, 7, 9) rodzaj mięsa: mięso wołowe Bryndzové pirohy – pierogi z bryndzą (alergeny: 1, 3, 7) danie wegetariańskie |
SŁOWENIA Damian Jeleń |
Bujta repa – potrawka wieprzowa z marynowaną rzepą i kaszą jaglaną (alergeny: 1, 6, 9) rodzaj mięsa: mięso wieprzowe Prekmurski bograč – gulasz z kluseczkami ziemniaczanymi (alergeny: 1, 6, 9) rodzaj mięsa: mięso wołowo-wieprzowe |
UKRAINA Krystyna Marynowska |
Борщ украинский (barszcz ukraiński) – zupa z czerwonych buraków ze śmietaną i słoniną (alergeny: 1, 7, 9, 11) rodzaj mięsa: wywar mięsny, mięso wieprzowe (słonina) Котлета по київськи (kotlet po kijowsku) – rolada z piersi kurczaka nadziewana masłem ziołowym (alergeny: 1, 3, 6, 7, 9, 10, 11) rodzaj mięsa: mięso drobiowe Вареники (wareniki) – pierogi z mięsem i cebulą (alergeny: 1, 3, 7, 8, 10) rodzaj mięsa: mięso wieprzowe |
UNIA NA DESER Agnieszka Hajbura-Michałowska Sandra Pipiek |
Panna cotta z musem z truskawek (alergeny: 3, 6, 7) Szarlotka (alergeny: 1, 3, 7) Baklawa (alergeny: 1, 3, 5, 6, 8, 11) Tiramisu (alergeny: 1, 3, 7, 9, 10) Rogaliki migdałowe (alergeny: 1, 3, 5, 7, 8) Ciasto miodowe Marlenka (alergeny: 1, 3, 5, 6, 7, 8, 11) Minipavlova z owocami, kremem z wanilią, musem truskawkowym lub czekoladą (alergeny: 3, 7) Tartaletki na kruchym cieście z czekoladą, kremem lemon curd i owocami sezonowymi (alergeny: 1, 3, 7, 12) Serniczki cytrynowo-limonkowe na spodzie brownie z owocami sezonowymi (alergeny: 1, 3, 7, 12) Petit four w kruchej babeczce z musem czekoladowym, makaronikiem francuskim z masłem orzechowym i popcornem (alergeny: 1, 3, 8, 5, 12) Lizaki z czekoladowego ciasta z nutellą i orzeszkami, w ciemnej i białej czekoladzie (alergeny: 1, 3, 8, 7, 12) |
Lista alergenów dostępna poniżej: