Już 1 czerwca wyjątkowi szefowie kuchni pojawią się na wrocławskim rynku, aby zaserwować Wam wyjątkowe, specjalnie przygotowane na tę okazję menu. Poznajcie ich wszystkich!

Tegoroczną, 11. już edycją, Europy na widelcu będziemy świętować dwa jubileusze: 15-lecie wstąpienia Polski do Unii Europejskiej i 30 rocznicę wolnych wyborów w Polsce. Dlatego wśród krajów, z których dania będziemy mogli spróbować, znalazły się te Państwa, które po wydarzeniach w 1989 roku odzyskały niepodległość lub powstały. A na łasuchów będzie czekać Unia na deser.

Będzie dla Was gotować 17 kucharzy, którzy wspólnymi siłami przygotują dla Was blisko 45 potraw z 15 krajów w niezliczonej ilości porcji. Oto oni!

 

Rafał Kasprzycki

Kraj: Bośnia i Hercegowina

Ugotuje: ćevapi i burek sa mesom

 

 

 

Przemysław Bogucki 

Kraj: Bułgaria

Ugotuje: гювеч (gjuwecz) i таратор (tarator).

 

 

 

Piotr Zieliński

Kraj: Chorwacja

Ugotuje: zagorską juhę, crni rižot od sipe, kotlovinę

 

 

 

Damian Kogutiuk

Kraj: Czarnogóra

Ugotuje: pljeskavice  i palačinki

 

 

 

Patryk Łyszkiewicz

Kraj: Czechy

Ugotuje: nakládaný hermelín, utopence i hovězí guláš

 

 

 

Tomasz Sochacki

Kraj: Estonia i Łotwa

Ugotuje: mulgikapsad i karbonade

 

 

 

Ryszard Konieczka

Kraj: Litwa

Ugotuje: šaltibarščiai (salibarsciai) i cepelinai (cepelinai)

 

 

 

Servet Kovaci

Kraj: Macedonia

Ugotuje: tavče gravče i sarmę

 

 

 

Daniel Makuch

Kraj: Niemcy

Ugotuje: Frikadellen in Käsesoße i Bayerischer Schweinhaxen

 

 

 

Grzegorz Pomietło i Zbigniew Koźlik

Kraj: Polska

Ugotują: gołąbki tradycyjne, gołąbki z kaszą jaglaną i kalarepką, pieczony schab z sosem z derenia i rabarbaru oraz  bigos staropolski

 

 

Kacper Dyś

Kraj: Serbia

Ugotuje: ćevapčići i burek za sirom

 

 

 

Grzegorz Chmolowski

Kraj Słowacja

Ugotuje: guláš z kotle i bryndzové pirohy

 

 

 

Damian Jeleń

Kraj: Słowenia

Ugotuje: bujta repa i prekmurski bograč

 

 

 

Krystyna Marynowska

Kraj: Ukraina

Ugotuje: борщ украинский (barszcz ukraiński), котлета по київськи (kotlet po kijowsku) i

вареники (wareniki)

 

 

Agnieszka Hajbura-Michałowska i Sandra Pipiek

UNIA NA DESER

Przygotują między innymi: tiramisu, rogaliki migdałowe, ciasto miodowe Marlenka, baklawę, szarlotkę, serniczki cytrynowo-limonkowe czy tartaletki na kruchym cieście z czekoladą, kremem lemon curd i owocami sezonowymi