Poznaliśmy Mistrzów Dobrego Smaku 2019 Wrocławskich Spotkań Nalewkowych. Kto w tym roku zachwycił uczestników spotkania i jury?

Wrocławskie Spotkania Nalewkowe odbyły się w piątek 31 maja, między 17.00 a 20.00 w Sali Witrażowej w budynku Starej Giełdy przy placu Solnym 16. Podczas spotkania uczestnicy dzielili się nowymi recepturami, wymieniali doświadczeniami i długo dyskutowali o swojej pasji. Celem takich działań jest rozpowszechnianie już blisko 300-letnich tradycji nalewkarskich.

Spotkanie poprowadził Jan Babczyszyn, a wśród gości specjalnych znaleźli się Robert Makłowicz, Hieronim Błażejak, Adam Łukawski, Karol Majewski, Waldemar Sulisz, Andrzej Fiedoruk i Edyta Szast.

Pod koniec 4. edycji Wrocławskich Spotkań Nalewkowych odbyła się prezentacja nalewek, ich degustacja, a następnie głosowanie publiczności i Kapituły Dobrego Smaku w składzie:

  • Edyta Szast
  • Hieronim Błażejak
  • Waldemar Sulisz
  • Adam Łukawski
  • Andrzej Fiedoruk
  • Michał Gołąb
  • Jan Babczyszyn – Przewodniczący

Kapituła dokonała komisyjnego przeliczenia głosów i na podstawie wyników głosowania postanowiła przyznać trzy tytuły. „Mistrzami  Dobrego Smaku”Wrocławskich Spotkań Nalewkowych 2019” zostali:

  • NOBAKHT AHAD z Wrocławia za nalewkę „AzerPol” z kokosa i szafranu
  • Andrzej Nowocień ze Wsoli koło Radomia za nalewką „Machonia 2017”
  • Dawid Kołacz z Chrząstowy Małej za nalewkę ze śmietany.

Zwycięzców ogłoszono 1 czerwca podczas biesiady na wrocławskim Rynku.

Gratulujemy!