Co roku na początku czerwca Wrocław ma swoje kulinarne święto – festiwal „Europa na Widelcu”. Według  inspektorów Gault&Millau: czerwcowy festiwal Europa na widelcu to jedno z najciekawszych tego typu wydarzeń w Polsce (opis wydarzenia został zamieszczony w „Żółtym przewodniku Gault&Millau Polska” w 2018 roku).

Po raz pierwszy europejska biesiada odbyła się 4 czerwca 2009 roku – Wrocław świętował
w ten sposób rocznicę pierwszych wolnych wyborów. Wrocławianom tak zasmakował ten sposób obchodów, że impreza na stałe zagościła w miejskim kalendarzu i doczekała się swojej 11. edycji. Tegoroczna odsłona festiwalu przebiegać będzie pod znakiem dwóch jubileuszy: 30-lecia wolnych wyborów w Polsce oraz 15-lecia wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. Wydarzeniu patronuje Robert Makłowicz – znany szerokiej publiczności polski dziennikarz, publicysta, słynny krytyk kulinarny i podróżnik.

Kulinarne święto Wrocławia rozpocznie się w środę, 29 maja, i będzie trwało do niedzieli, 2 czerwca.