Jesteście głodni filmów kulinarnych w większej dawce niż comiesięczny cykl FILMS for FOOD? Już po raz drugi festiwalowi kulinarnemu Europa na widelcu, który odbywa się na wrocławskim Rynku, towarzyszyć będzie specjalny przegląd filmowy w Kinie Nowe Horyzonty – w dniach 1-3 czerwca 2018.

Ekipa FILMS for FOOD wybrała najlepsze (nie tylko europejskie) dokumenty i fabuły, na różne sposoby przedstawiające kulturę kulinarną. Pokazy filmowe wzbogacą dyskusje z ekspertami, degustacje i mnóstwo dodatkowych atrakcji – jak na 10tą, jubileuszową edycję Europy na Widelcu przystało, będzie wyjątkowo!
W programie filmowym między innymi:
„Alain Ducasse, kuchenne wyzwania” (sylwetka legendarnego francuskiego szefa kuchni), „Cydrowe historie” (o trunku, którego popularność nieustannie rośnie), „Tampopo” (klasyk kina kulinarnego i kwintesencja Azji), czy „Co masz na talerzu?” (edukacyjny film dla dzieci). Wydarzeniem specjalnym pierwszego dnia festiwalu (1. czerwca o 22:00) będzie pokaz filmu „Bar Schumanna” (o najlepszych barach na świecie) na dachu hotelu Monopol. Po seansie rozmowy z barmanami, DJ i koktajle pod gołym niebem. Gościem specjalnym przeglądu będzie Robert Makłowicz. Pełen program dostępny na: kinonh.pl.

Piątek, 1. czerwca

19.00 SALA 3KNH  

ALAIN DUCASSE, KUCHENNE WYZWANIA”, reż. Gilles de Maistre (Francja, 2017) 84′

+ DYSKUSJA + POCZĘSTUNEK

cena biletu: 16 zł

Gaskończyk Alain Ducasse to ikona francuskiej kuchni. Trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a w całej swojej karierze uzyskał ich w sumie aż 21. Sklasyfikowany przez Forbesa na 94. miejscu na liście 100 najbardziej wpływowych ludzi na świecie, prezes sieci restauracji, idol wielu kucharzy, odznaczony legią honorową przez prezydenta Francji Jacques’a Chiraca. 

Film pokazuje, na czym polega fenomen tego niezwykle pozytywnego człowieka, który w wieku 27 lat jako jedyny z pięciu pasażerów przeżył katastrofę samolotu turystycznego, a potem stał się najbardziej znanym szefem kuchni i kulinarnym mentorem na świecie. Ducasse to niespokojna dusza. Zadaje pytania, wciąż się rozwija i do czegoś dąży. Czego szuka jednak człowiek, który wydaje się mieć wszystko? Właściciel 23 lokali gastronomicznych na całym świecie i 21 gwiazdek Michelin, nadal tworzy nowe restauracje, buduje szkoły kulinarne i przesuwa granice własnego rzemiosła ku nowym, nieznanym horyzontom. Jest ciekawy świata, bezustannie podróżuje, a gotowanie to dla niego nieskończony kosmos. Film portretuje tę nietuzinkową osobowość. Ducasse zgodził się, aby przez dwa lata kamera rejestrowała jego życie i pracę.

Poznajemy tajemnicę kreatywności mistrza gotowania, jego filozofię życia i jedzenia, jak również jego nieustannie ewoluujący pęd ku rozwojowi.

Przed projekcją zapraszamy na dyskusję o francuskiej gastronomii, fine-diningu i kulisach tworzenia restauracyjnego imperium. W rozmowie wezmą udział znawczynie tematu: Justyna Słupska Kartaczowska, szefowa kuchni, która swoje doświadczenie zdobywała we Francji (obecnie właścicielka restauracji jadka) i Justyna Adamczyk, redaktor naczelna, Gault&Millau Polska.

Spotkanie poprowadzą: Lucyna Zembowicz i Jakub Gutek (FILMS for FOOD).

Poczęstunek przygotuje: Mariusz Kozak (szef kuchni Hotelu Monopol)

DACH HOTELU MONOPOL, taras na IV piętrze

taras otwarty od 20:00 (wstęp tylko po okazaniu biletu)

22:00 Oficjalne otwarcie Filmowej Europy na widelcu

22:00 „BAR  SCHUMANNA”, reż. Marieke Schroeder (Niemcy, 2016) 98′

+ DYSKUSJA + DJ + koktajle

cena biletu: 20 zł

Film tylko dla widzów dorosłych
Wstęp wyłącznie z biletem na pokaz – wejście od strony pasażu

Od godziny 00:00 wstęp na taras wolny (liczba miejsc ograniczona)

Polska premiera wyczekiwanego filmu o koktajlach i kulturze barmańskiej wymaga wyjątkowej oprawy – na tarasie dachu Hotelu Monopol odbędzie się pokaz, a po nim dyskusja i cocktail-party z oprawą DJ-a. Gościem specjalnym wieczoru będzie Robert Makłowicz, który oficjalnie otworzy przegląd.

Charles Schumann to legenda wśród barmanów. Właściciel kultowego Schumann’s Baru w Monachium i autor bestsellerowych książek na temat alkoholowych koktajli (m.in. “American Bar: The Artistry of Mixing Drinks” czy “Tropical Bar Book”) wyrusza w podróż po najlepszych barach świata, rozmawia z ludźmi, którzy stoją za tymi miejscami, odkrywa ich historie i poznaje koktajle. Towarzysząc mu w tej podróży ,odwiedzamy m.in. Dead Rabbit w Nowym Jorku, Hemingway Bar w Paryżu, El Floridita w Hawanie i High Five bar w Tokio.
Poznajemy też lepiej postać głównego bohatera i narratora, Charlesa Schumanna wracając do początków jego pracy w Niemczech. Trudno o lepszego przewodnika po świecie kultury koktajlowej.
Wrocławska premiera filmu będzie też okazją do spotkania z polskimi barmanami. Zobaczcie, jak w ostatnich latach rozwinęła się ta kultura!

Welcome drink od Chivas Regal

Rozmowę z przedstawicielami wrocławskiego środowiska barmańskiego poprowadzi: Emil Oponowicz (Woda Ognista, Warszawa) 

DJ: Wojtek Furmaniak

W razie złej pogody seans „Baru Schumanna” odbędzie się w sali klubowej Hotelu Monopol

 

Sobota, 2. czerwca

18.00 SALA 3 KNH

TAMPOPO” reż. Jûzô Itami” (Japonia, 1985) 114′

+ DYSKUSJA + POCZĘSTUNEK 

cena biletu: 16 zł

Jeden z najważniejszych filmów kulinarnych wszech czasów. Perła kina i pierwszy w historii ramen western zrealizowany w czasach kiedy o ramenie nikt w Polsce jeszcze nie słyszał.

Kowbojem jest tu Oto Goro, który zamiast na koniu jeździ ciężarówką, a zamiast w saloonach żywi się w przydrożnych barach makaronowych. W jednym z nich, prowadzonym przez wdowę Tampopo, zdegustowany jakością posiłków przyrządzanych przez tę skromną i ciężko pracującą kobietę, postanawia pomóc w stworzeniu idealnego przepisu na ramen.
Fabuła złożona z luźnych epizodów wiedzie widzów przez kulinarne zwyczaje Japończyków, z pietyzmem pokazując, jak ważny jest dobry posiłek i związane z nim rytuały. Humor, satyra i pastisz popularnych gatunków filmowych, galeria groteskowych postaci z niezapomnianymi scenami, jak choćby ta, w której starzec objaśnia młodzieńcowi jak jeść ramen albo epizod gangsterski z jedną z najbardziej perwersyjnych scen jakie zna historia kina, czyli pocałunek z użyciem jajka. Jak pisał w swojej recenzji amerykański krytyk filmowy Roger Ebert „przyrządzanie makaronu jest tu znacznie bardziej zajmujące niż seks i przemoc w innych filmach”.

Po seansie zapraszamy na dyskusję, w której wezmą udział m.in: Piotr Czerkawski (krytyk filmowy) i Monika Winna (Osiem Misek).

Prowadzenie: Agnieszka Szydziak (Have a Bite, Still Hungry).

Poczęstunek przygotuje: Restauracja NABE

 

21:00 SALA 3 KNH 

JIRO ŚNI O SUSHI” reż David Gelb (USA, 2011) 83′

+ DYSKUSJA + POCZĘSTUNEK

ceny biletów: 16 zł

Jiro śni o sushi” z muzyką Philipa Glassa to opowieść o japońskiej tradycji i poszukiwaniu doskonałości. To wielowymiarowy portret niezwykłego człowieka i opowieść o pasji, która stała się sposobem na życie.

92-letni Jiro Ono opanował sztukę robienia sushi do perfekcji. Jego restauracja Sukiyabashi to niekwestionowana atrakcja Tokio. Mimo iż znajduje się w podziemiach biurowca i posiada tylko dziesięć miejsc siedzących, otrzymała prestiżowe 3 gwiazdki Michelina, a Jiro został najstarszym trzygwiazdkowym szefem kuchni na świecie.

Ono jest jednym z najsławniejszych mistrzów sushi na świecie. Przygotowywaniem sushi zajmuje się niemal całe życie. Od ponad 40 lat prowadzi słynny tokijski lokal Sukiyabashi. Pomimo sędziwego wieku czuwa nad wszystkim, co dzieje się w restauracji. Pracuje od świtu do późnej nocy. Dokładnie sprawdza każdy kawałek ryby serwowany gościom, nieustannie szkoli pracowników oraz dba o niepowtarzalną atmosferę, jaka panuje w Sukiyabashi. Smakosze sushi z całego świata zabiegają o jego dania i są gotowi zapłacić niemałe kwoty za kulinarną rozkosz, jaką oferuje Jiro. Twórcy dokumentu towarzyszą mistrzowi i jego pracownikom w codziennych obowiązkach. Ukazują precyzyjny proces dobierania składników i tworzenia dań, które przypominają małe dzieła sztuki. „Jiro śni o sushi” to opowieść o pasji, ambicji, ciężkiej pracy, która gwarantuje sukces w kulinarnym świecie, ale także o skomplikowanych stosunkach między ojcem perfekcjonistą i jego synami. 

W dyskusji po seansie weźmie udział m.in.: Piotr Mońka (Czajownia), dr Monika Szyszka (pracownia języka japońskiego Matsumi), Jakub Boski restaurator – (restauracje Nabe i Sushi Corner)

Prowadzenie: Agnieszka Szydziak (Have a Bite, Still Hungry)

Poczęstunek: Sushi Corner

 

Niedziela, 3. czerwca 

11.00 SALA 3 KNH 

CO MASZ NA TALERZU?” DZIECI 8+  

reż. Catherine Gund (USA, 2009) 76’

+ WPROWADZENIE + MIEJSKA FARMA – WARSZTATY DLA DZIECI w holu kina po seansie

cena biletu: 12 zł

Bohaterkami filmu są dwie jedenastoletnie dziewczynki, które chcą sprawdzić, skąd bierze się jedzenie na ich talerzach. Wszystko za sprawą małych, wyjątkowo smacznych pomidorków cherry, które tak zasmakowały dziewczynkom, że postanowiły dowiedzieć się, kto je wyprodukował.

W ten sposób bohaterki Sadie i Safiyah trafiają na temat, który pochłania je bez reszty. Poznają rolników, ekspertów do spraw żywienia, działaczy społecznych i zwykłych ludzi, z którymi rozmawiają o pochodzeniu żywności i zdrowej diecie. Śledzą całą drogę, którą muszą przebyć różne produkty, by ostatecznie trafić na sklepową półkę. Z wrodzoną dziecięcą ciekawością, bez skrępowania zadają dorosłym pytania, chcąc dowiedzieć się, co dokładnie trafia na ich talerze, dlaczego produkty są transportowane z odległych końców świata, skoro można je także wyprodukować w kraju, kto zajmuje się pakowaniem, dowożeniem i co dzieje się z resztkami, które nie zostały sprzedane. W prowadzonym śledztwie odwiedzają sieci supermarketów, targi spożywcze, fast foody i szkolne stołówki. Ich uwagę skupiają ekologiczne metody uprawy roślin i hodowli zwierząt. Dziewczynki biorą też pod lupę popularne na całym świecie chrupki kukurydziane oraz inne produkty dostępne w sklepach spożywczych, by dowiedzieć się, z czego tak naprawdę są zrobione. To, czego się dowiadują, nie przypada im do gustu…
Film był pokazywany na Festiwalu Filmowym w Berlinie w 2009 roku oraz na Kuchnia.tv Food Film Fest w Warszawie w 2010 roku.

Wprowadzenie do filmu przygotuje lokalna grupa Zdrowe Żywienie Młodych Wrocławian.

Warsztaty MIEJSKA FARMA po seansie w holu kina poprowadzi Ewelina Żygadło z Milejowego Pola

Wstęp na warsztaty za okazaniem biletu z filmu „ Co masz na talerzu”.

 

18.00 SALA 3 KNH 

CYDROWE HISTORIE”, reż. Bego Zubia Gallastegi (Hiszpania, 2015) 65′

+ DYSKUSJA + POCZĘSTUNEK

cena biletu: 16 zł

Czy jest jakiś napój, który lepiej niż cydr ugasi pragnienie w upalny dzień? Popularność trunku nieustannie rośnie, również w Polsce, dlatego film o baskijskich producentach i historii tego alkoholu będzie świetną okazją do przedstawienia tego, co najlepsze na Dolnym Śląsku: lokalnego cydru i jego producentów.

Co roku, od stycznia do kwietnia baskijscy producenci cydru przyciągają tysiące gości, z kraju i z całego świata. Wszyscy chcą poznać tutejsze kulinarne tradycje: spróbować klasycznego omleta, dorsza, czy serów, a także wypić cydr i brać udział w rytuale „txotx”. To współczesny zwyczaj ale wywiedziony z tradycji.
Napój alkoholowy z fermentowanych jabłek wytwarzano prawdopodobnie jeszcze przed naszą erą. Film śledzi historię cydru (głównie hiszpańską) i zabiera widza w fascynującą, pełną niespodzianek podróż: geograficzną, kulturalną, technologiczną i gastronomiczną. Ta lekka i bezpretensjonalna opowieść oraz towarzyszące pokazowi spotkanie sprawią, że tego lata chłodzić się będziecie wyłącznie cydrem!

Dyskusję po filmie z ekspertami od tematu cydru poprowadzi: Daria Pawlewska (redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu KUKBUK). Wezmą w niej udział

Do spróbowania lokalne cydry od: Henryka Nowakowskiego (Cydr Tradycyjny z Trzebnicy), Anny Zuber De Sas (Cydr z Doliny Baryczy z Winnicy De Sas).

 

Bilety i pełen program:

www.kinonh.pl

 

Obiekty festiwalowe:

Kino Nowe Horyzonty

ul. Kazimierza Wielkiego 19a-24

50-077 Wrocław

www.kinonh.pl

Hotel Monopol Wrocław

H. Modrzejewskiej 2

50-071 Wroclaw

www.monopolwroclaw.hotel.com.pl/