W dniach 7 – 18 lutego, we Wrocławiu zadebiutuje Festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Udział w Festiwalu weźmie pięć wrocławskich restauracji tj. La Maddalena, Marina, Restauracja w Zamku Topacz, Olszewskiego 128 oraz Restauracja w Uroczysko 7 Stawów. Rezerwacje na dedykowane, pięciodaniowe doświadczenie restauracyjne są dostępne od 11. stycznia na stronie FineDiningWeek.pl, w festiwalowej cenie 119 zł.

Fine Dining Week to wyjątkowe wydarzenie dedykowane najwyższej próby sztuce restauracyjnej. Po raz pierwszy, Festiwal obejmie swoim zasięgiem aż cztery miasta tj. Wrocław, Warszawę, Kraków oraz Poznań. Świadomość, czym jest fine dining, wciąż dopiero rośnie w Polsce. Festiwal służy więc przede wszystkim pokazaniu gościom, czym jest sztuka restauracyjna najwyższej próby. Mają oni okazję na pełne, samodzielne doświadczenie fine diningu, by dzięki temu zrozumieć, na czym naprawdę polega jego ekskluzywność.

Rewolucja na talerzu
Narodziny fine diningu to przede wszystkim burzliwy okres w historii XVIII-wiecznej monarchii francuskiej. Paradoksalnie, długie lata Wielkiego Głodu oraz Rewolucja Francuska, przyczyniły się do rozwoju sztuki restauracyjnej. Grono najbogatszych, którzy stracili życie na szafocie, bądź wyemigrowali, pozostawiło po sobie piwnice pełne win i wysoko wykwalifikowanych kucharzy bez pracy. W efekcie, koniec monarchii Burbonów i początek I Republiki Francuskiej to czas rozwoju sztuki restauracyjnej. Zaledwie w przeciągu roku, we Francji powstało 50 nowych lokali. Jak zatem wyglądały początki fine diningu w Polsce?

Z czym to się je – czyli fine dining w rodzimym wydaniu
W stosunku do krajów zachodu, kultura fine diningu w Polsce ma o wiele krótszą historię. Mimo wszystko, początki sztuki restauracyjnej w rodzimym wydaniu, jak i na zachodzie mają to samo podłoże – zmieniającą się sytuację polityczną oraz społeczno-gospodarczą. „Wraz z rozwojem kapitalizmu, warszawski fine dining bazował na świeżo tworzącej się klasie lokalnych biznesmenów. – komentuje Marek Tretyn. Tak jak i oni, był mocno siermiężny, a dodatkowo dostępny niemal wyłącznie w hotelowych restauracjach. Tak zwany „zielony salonik” w warszawskiej Victorii (dziś mieści się tu La Brasserie Moderne) był na przełomie lat 80. i 90. szczytem snobizmu. Tuż po 1990 roku zaczęły pojawiać się niehotelowe lokale, które oferowały znacznie wyższy poziom sztuki kulinarnej. Pamiętam, że w 1993 roku moja ówczesna firma zorganizowała jedną ze swoich pierwszych, dużych imprez połączonych z kolacją dla partnerów, w otwartej rok wcześniej restauracji Belvedere. Z racji lokalizacji i jakości kuchni był to absolutny hit. Znacznie później przyszła moda na bywanie z gośćmi biznesowymi w niektórych fine diningowych restauracjach z kuchnią polską. Tutaj warto wspomnieć o Amber Room, restauracji, która początkowo była otwarta wyłącznie dla osób będących członkami elitarnego klubu Polskiej Rady Biznesu. Dziś w Warszawie działa kilkadziesiąt restauracji serwujących najwyższej próby sztukę kulinarną. Szczęśliwie, od dwóch lat, dzięki Festiwalowi Fine Dining Week każdy może poznać wyrafinowane smaki ich kuchni za relatywnie niewielkie pieniądze.” – podsumowuje Marek Tretyn, autor bloga FoodSnob.pl

Fine Dining Week, to festiwal poświęcony najwyższej próby sztuce restauracyjnej. Wydarzenie ma na celu budowanie świadomości wśród Gości czym tak naprawdę jest sztuka restauracyjna. Festiwal jest organizowany cykliczne przez Restaurant Week. Więcej informacji na stronie internetowej www.FineDiningWeek.pl.

RSVP: www.FineDiningWeek.pl
Otwarcie rezerwacji: 11 stycznia 2018
Dress – code: Smart casual+
Czas: 7 – 18 lutego 2018
Miejsce: Warszawa, Wrocław, Kraków, Poznań

Pięciodaniowe doświadczenie restauracyjne w festiwalowej cenie 119 zł!

Menu we wrocławskich Restauracjach biorących udział w Festiwalu:

Olszewskiego 128:
Tatar z serca wołowego / czerwona cebula / portobello / Creme de Casis / bazylia
Kalafior / wędzony ziemniak / jabłko / gorczyca / daktyle
Halibut / pomidor / cytryna / groszek / shimei / trybula
Żebro wołowe / skorzonera / buraki / Pedro Ximenez
Ricotta / morele / brązowe masło / orzechy laskowe

Marina:
Menu A
Dzika ostryga.
Pieczony w ziołach halibut, panierowana grasica, chips z rokitnika, marynowana dynia, nasturcja.
Bulion ramen, warzywa julienne, ravioli z zimową truflą.
Grillowane comberki jagnięce, palona trawa żubrowa, puree z trybuli, smardze faszerowane foie gras, glace.
Delicja czekoladowa, rozmarynowa gruszka, granita z czarnego bzu.
Menu B
Konfitowany boczniak mikołajkowy, pył z runa leśnego.
Falafel w panko, kokosowy bekon, chips z rokitnika, marynowana dynia.
Bulion ramen, warzywa julienne, ravioli z zimową truflą.
Szarpany owoc chlebowca, puree z trybuli, palona trawa żubrowa, smardze faszerowane gorczycą, glace.
Delicja czekoladowa, rozmarynowa gruszka, granita z czarnego bzu.

La Maddalena:
Mus z wędzonego foie gras/ orzech laskowy/ żel ze śliwki/ galretka z porto
Carpaccio z małży św. Jakuba / burak/ rzodkiew/ piklowana dynia/ szczypiorek/ siemię lniane
Wywar z bonito/ ogony wołowe/ żółtko sous vide/ limonka/ kiełki groszku
Polędwica z dzika/ mus z kasztanów/ smardze/ gruszka duszona w cydrze/żel z żurawiny
Flan z białą czekoladą/ konfitura z dzikiej róży/ sorbet z rokitnika/ gorzka czekolada/ puder z orzechów włoskich

Restauracja w Zamku Topacz:
Menu A:
Bisque, langustynka, fenkuł, mięta.
Foie gras, gruszka, seler, herbata.
Sandacz, mleczko kokosowe, curry, mule, sałata rzymska, rzodkiew, pak choi, ogórek.
Polędwica wołowa, szponder, szczypiorek, szpinak, grzyby, por, potrójnie gotowane frytki.
Mandarynka, sernik, piernik.
Menu B:
Ravioli, borowik, szpinak.
Burak, kozi ser, jabłko, orzech, tapioka, pietruszka.
Młody szpinak, kapary, szalotka, rzodkiew, ogórek, bazylia, avocado, trufla, halloumi.
Risotto, wędzony seler, trufla, parmigiano reggiano.
Mandarynka, sernik, piernik.

Restauracja w Uroczysko 7 Stawów
Carpaccio z ośmiornicy
cytrusy, koper włoski, rzodkiew, Espelette
Krem z kalafiora
curry, mus drobiowy, groszek
Raviolo z królikiem
soliród, pomidorki cherry, Bouillabaisse
Karkówka sous-vide
seler pieczony w soli, cykoria, jabłko, gorczyca
Tekstury czekolady

Do zobaczenia przy stole!

Fotografie wykorzystane w artykule pochodzą ze zbiorów Organizatora.