XV finał edycji wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” wyłonił „Najlepszy regionalny produkt żywnościowy” oraz „Najlepszą potrawę dolnośląską”. Wśród nagrodzonych dań i towarów znalazły się: kresowe kisto i karkosiaki, „śląskie niebo” w nowej aranżacji oraz ser kozi łomnicki zapiekany w orkiszu z sosem miodowo-porzeczkowym.

22 sierpnia w Pasażu Grunwaldzkim stanęły kramy z konkursowymi daniami i specjałami do degustacji. Wszystkie przysmaki były wytwarzane na małą skalę, tradycyjnymi metodami, wywodziły się z tradycji i kultywowanych w naszym regionie zwyczajów. Konkurs, jak co roku, został zorganizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, by promować najlepsze polskie specjały.

Konkurencja dań: dolnośląskie niebo w gębie

W konkursie na „Najlepszą potrawę dolnośląską” wzięło udział pięć zespołów. Koło gospodyń wiejskich ze Szczytkowic (Trzebnica) zaprezentowało gołąbki w śmietanie oraz pasztet z cukinii. Z kolei Katarzyna i Krzysztof Ciciała z Gospodarstwa Tradycyjnego w Sławęcinie przygotowali dwie potrawy kresowe: kisto oraz karkosiaki.

Dariusz Słabicki z Cafee Cynamonowa w Radkowie zaprezentował pasztet barani z powidłami śliwkowymi na ostro oraz jagnięcinę duszoną z warzywami. Natomiast Łukasz Terlikowski, szef Studio Culinary Solutions na Bielanach Wrocławskich, oraz jego pomocnik przygotowali śląskie niebo w nowej aranżacji oraz ser kozi łomnicki zapiekany w orkiszu z sosem miodowo-porzeczkowym. KGW w Jaszkowej Górnej przygotowało rosół z pierożkami „cztery smaki” oraz gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków tartych oraz roladki z polędwicy wieprzowej z cukinią pod beszamelem.

Komisja konkursowa przyznała pierwsze miejsce Dariuszowi Słabickiemu z Cafee Cynamonowa w Radkowie. Drugie – Katarzynie i Krzysztofowi Ciciała ze Sławecina oraz trzecie – Łukaszowi Terlikowskiemu ze Studio Culinary Solutions w Bielanach Wrocławskich. Nominację do prestiżowej nagrody „Perła 2015” otrzymały potrawy przygotowane przez Dariusza Słabickiego.

W drugim etapie konkursu Krajowa Kapituła wybierze spośród produktów nominowanych do prestiżowej nagrody „Perła 2015” najlepsze produkty żywnościowe oraz potrawy. Nagrody będą wręczane 20 września podczas Targów Polagra Food w Poznaniu.

Które produkty okazały się najlepsze?

W konkursie „Najlepszy regionalny produkt żywnościowy” komisja konkursowa oceniała ponad czterdzieści dolnośląskich produktów regionalnych. W kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego nagrodziła: pasztet w słoiku (Smak Tradycji Dolnego Śląska, Sylwia Kicuła, Oleśnica); kiełbasę golędzinowską suchą (Wyrób wędlin naturalnych „Pod Bukami” Piotr Czajkowski, Oborniki Śląskie) oraz pasztet jagnięcy pieczony (Małgorzata Makuchowska, Wieża). Wyróżnienie otrzymał: kabanos swojski z Jagodnika (Dar-Vit Dariusz Konarski, Jagodnik).

W kategorii produkty mleczne nagrodę otrzymał ser górski sudecki (Wańczykówka Lucyna i Sylwester Wańczyk, Krzeszów). Wyróżniono Masło Extra (Spółdzielnia Mleczarska „DEMI” w Górze). Natomiast w kategorii miody nagroda powędrowała do miodu spadziowego ze spadzi liściastej (Pasieka „Miód od Turka” Maciej Turek, Niemcza). Wyróżniono miód lipowy (Pasieka „Zuzia” Bogusława i Jerzy Nawara, Domaszków).

W kategorii przetwory owocowe komisja konkursowa nagrodziła produkt Marony – Kasztan jadalny (Gospodarstwo Pasieczne H.M.E. Malinowscy, Helena Malinowska, Ciepłowody) oraz przyznała wyróżnienie konfiturze z owoców róży (Gospodarstwo Agroturystyczne „Trzy Koguty” Czesława Potemkin, Laski). Z kolei w kategorii produkty zbożowe nagrodzono makaron gryczany (Fabijańscy Jarosław Fabijański, Jelenia Góra).

W kategorii napoje regionalne bezalkoholowe nagrodzono polski kwas chlebowy na mięcie (Zielone Marzenie – Kuchnia Rycerska Małgorzata Bliskowska, Gorzeszów) oraz sok z kiszonej kapusty, Gospodarstwo Rolne Kwaszarnia Kapusty i Ogórków Michał Sznajder, Karnice). Wyróżnienie otrzymał sok tłoczony jabłkowo-pigwowy (Owoce Lutynii Anna Szlączka, Lutynia).

W kategorii napoje regionalne alkoholowe komisja konkursowa nagrodziła wino gronowe (Winnica Adoria Mike Whitney) oraz piwo „Zielarka” (Browary Polskie sp. z o.o., Karol Sadłowski Browar Profesja). Wyróżniono nalewkę winogronową (Stanisława Pakos, Konradówka) i Dolnośląskie wino domowe z maliny leśnej (Zofia Kowalczyk, Kłodzko). Przyznano także wyróżnienie w kategorii inne produkty regionalne. Otrzymał je farsz serowo-botwinkowy do pierogów (Grażyna Patrzałek, Obora).

Piwo „Sobótka Górka 16” zostało uhonorowane „Pucharem Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej – Ad Gustum”. Nagrodę uroczyście wręczył Zbigniew Szeląg, reprezentujący stowarzyszenie podczas konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.

Wśród produktów nominowanych do nagrody „Perła 2015” są takie przysmaki dolnośląskie, jak: w kategorii produkty i przetwory mięsne – szynka gotowana z Jagodnika (Dar-Vit Dariusz Konarski). W kategorii produkty mleczne: ser kozi goleszański (Adam Kudłaty, Goliszów). W kategorii miody: ryczyński miód lipowy (Spiżarnia Miodowa, Ewa Migocka, Oława). W kategorii wyroby cukiernicze: pszenno-żytnie pierniki z Oleśnicy (Danuta i Marek Komuszyna, Oleśnica Śląska).

W kategorii napoje alkoholowe do nagrody „Perła 2015” nominowane są: piwo „Sobótka Górka 16” (browarnia Sobótka Górka Bartłomiej Bogdański) oraz cydr – jabłecznik z Trzebnicy (NOEL Henryk Nowakowski Gospodarstwo Rolne, Trzebnica).