fot. Campfire/ (CC BY-ND 2.0)/ flickr.com

Trzy dni Weekendu Otwarcia (15-17 stycznia 2016) wypełnione prawie setką wydarzeń kulturalnych zainaugurują rok Europejskiej Stolicy Kultury we Wrocławiu. Kulinarną oprawę zapewnią restauracje na kółkach. Otwórzmy Europejską Stolicę Kultury 2016 ze smakiem!

W ciągu tych trzech dni, w różnych miejscach Wrocławia będzie można bawić się na koncertach, w klubach, uczestniczyć w pochodzie, czy w spektaklach teatralnych. Za każdym razem, gdy uczestnicy tych wydarzeń zgłodnieją, będą mogli udać się na plac Nowy Targ, gdzie przez trzy dni na gości czekać będą najlepsze wrocławskie Food Trucki.

Prócz strawy dla ducha nie może zabraknąć czegoś dla ciała, dlatego na placu Nowy Targ pojawi się aż 20 gastrowozów. Wśród nich kilka, które zaserwują kuchnię chińską, włoską i wegetariańską.

Prawdziwy street food na placu Nowy Targ rozpocznie się w piątek (15 stycznia) o godzinie 14:00 i potrwa do godziny 23:00. W sobotę (16 stycznia) mobilne restauracje zastaniemy na placu Nowy Targ od południa do północy, a w niedzielę (17 stycznia) od godziny 12:00 do 23:00.

W menu Osiem Misek znajdziemy głównie ryby, owoce morza i makarony (gryczane, sojowe, pełnoziarniste, ryżowe, bezglutenowe). W misce azjatyckiej znajdziemy pad thai z krewetkami lub z kurczakiem, a w włoskiej – spaghetti peperoncino aglio olio z tuńczykiem lub spaghetti nero di seppia z owocami morza. Ochotę na dania z woka w towarzystwie makaronów zaspokoi również Food Truck Quchnia M.

Nie zabraknie kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Największą różnorodność roślinnych dań zapewni Green Bus, który zaserwuje różnego rodzaju wegańskie pizze, burgery, wursty, hot-dogi, frytki, sałatki i gyrosy. Wszystkie dania są bogate w warzywa ser wegański, tempeh, seitan, czy wegańskie salami lub szynkę. Ostrą kuchnię, pełną przypraw, znajdziemy również przy ladzie Food Trucka Panczo, którego załoga specjalizuje się w kuchni meksykańskiej. Trzy główne dania (burrito, tortas i patatę) można zamówić w odsłonie drobiowej, wieprzowej lub wege.

Na zlocie znajdzie się również coś dla tradycjonalistów i zwolenników domowej kuchni polskiej. Pojawi się mobilna restauracja Zjedz Pieroga, która zgodnie z nazwą karmi różnego rodzaju pierogami np. z serem lub z pieczarkami. Klasyczną uliczną kuchnię, charakterystyczną dla naszego regionu, poda również Food Truck QQRYQ, w którym znajdziemy kultowe zapiekanki i omlety w wersji wytrawnej lub na słodko.

Pełna lista gastrowozów, które wezmą udział w „Kulturze Smaków” – zlocie na Weekend Otwarcia ESK Wrocław 2016:

1. Bagiety z Furgonety
2. Balkan Burger
3. Bratwursty
4. Byczy Burger
5. Frutopia
6. gofreak
7. Green Bus
8. Happy Little Truck
9. mobiCafé – coffee is coming.
10. NIENAŻARTY
11. osiem misek
12. Panczo
13. PICKUP BURGER
14. QQRYQ
15. Quchnia M – Food Truck
16. Shakewave Truck
17. Sweet Point
18. Taho Café
19. Zjedz Pieroga
20. Zupa

Zapraszamy do wzięcia udziału w wydarzeniu, opublikowanym na facebooku.