Grzegorz Sobel „Przy wrocławskim stole”

Pepe Ristorante

Pepe Ristorante

Książka ta nie jest podręcznikiem kulinarnym dawnego Wrocławia ani też spisem potraw jadanych w różnych epokach przez mieszkańców tego miasta. Stanowi raczej pretekst do szerszego spojrzenia – czasem w ujęciu historycznym – zarówno na skromnych zjadaczy chleba, jak i na uczestników wystawnych uczt. Przez pryzmat stołu ukazuje wielowiekową, barwną tradycję Wrocławia oraz przypomina niespotykane gdzie indziej zwyczaje i obyczaje biesiadne, a także dawne wrocławskie przeboje kulinarne.

Barbara Jakimowicz-Klein, Grzegorz Sobel „Kuchnia Wrocławia”

Pepe Ristorante

Pepe Ristorante

„Kuchnia Wrocławia” to wyjątkowa książka kulinarna, przygotowana w ramach prowadzonego projektu „Wrocław – kulinarna stolica Polski”. W grudniu 2008 roku zdobyła 1. miejsce na Światowych Targach Książki Kulinarnej. Autorzy przedstawiają w niej kuchnię Wrocławia jako spotkanie wielu  kultur kulinarnych, której specyfikę od wieków kształtowały wpływy kuchni polskiej, czeskiej, północnoniemieckiej i wschodniopruskiej. W eleganckich restauracjach przedwojennego Wrocławia serwowano specjały kuchni francuskiej, angielskiej, rosyjskiej, austriackiej, a przede wszystkim wiedeńskiej, która zostawiła najtrwalszy ślad na wrocławskim stole. W tym kulturowym tyglu ukształtowała się specyficzna, bo niejednorodna kuchnia, niezwykle urozmaicona, bogata w smaki i smaczki, ciekawa, pomysłowa i bardzo, bardzo apetyczna. Jest to zatem książka nie tylko o kuchni domowej, ale również o potrawach serwowanych w dawnych i współczesnych lokalach Wrocławia, które zachwycały i do dziś kuszą wspaniałymi smakami i niepowtarzalną atmosferą.