Jak smakuje Wrocław? Każdy chętny będzie mógł się przekonać odwiedzając rynek 8 czerwca. Podczas wielkiej biesiady będzie można spróbować między innymi tradycyjnej, wrocławskiej zupy orkiszowej, czy też crème brûlée ze szparagami.
Motywem przewodnim tegorocznej Europy na Widelcu jest kuchnia wrocławska. Specjaliści z Art Hotelu i HP Park Plaza przygotowali specjalne menu – każdy chętny będzie mógł spróbować tradycyjnych potraw wrocławskich. Niżej prezentujemy pełne menu tegorocznej biesiady (8 czerwca 2013, Rynek)

Kuchnia Wrocławia
(ART Hotel, HP Park Plaza)

ART Hotel
Smak dawnego Wrocławia

Zupa orkiszowa z drobiowymi klopsikami
Wieprzowina duszona z suszonymi owocami „Śląskie niebo w gębie”
Crème brûlée ze szparagami

HP Park Plaza
Smak współczesnego Wrocławia

Zupa z milickiego karpia i warzyw
Pierś z indyka faszerowana szpinakiem i orzechami na salsie z buraków i jabłek trzebnickich
Muffinki drożdżowe z regionalnym kozim serem ricotta, żurawiną i słonecznikiem

————————————————————————————-

Austria
(Restauracja Quchnia Polska)

Dampfknödel – kluski na parze z sosem waniliowym i jagodami
Lebergröstl – wątróbka cielęca podawana z pieczonymi ziemniakami

Bułgaria
(Restauracja Akropolis)

Гювеч (gjuwecz) – gulasz
Ба̀ница (banica) – placek zapiekany z serem kaszkawał

Chorwacja
(OSSKiC)

Riblja juha – zupa rybna
Cevapcici – grillowane szaszłyki podawane z ajvarem i surową czerwoną cebulą krojoną w łódki
Bica – placek kukurydziany z powidłami śliwkowymi

Czechy
(Restauracja Bernard)


Pivní polévka
– zupa piwna Bernarda
Smažený sýr s tatarskou omáčkou – smażony ser z sosem tatarskim

Finlandia
(OSSKiC)


Kesakeitto
– zupa warzywna z dodatkiem krewetek
Sianlihakastike – podsmażane plastry wieprzowiny duszone w sosie pomidorowym z kwaśną śmietaną
Pinaatti lettuja – naleśniki szpinakowe wypełnione twarożkiem z wędzonym łososiem lub szynką wieprzową

Francja
(Good Food)


Pâté de foies de volaille
– pasztet z kurzych wątróbek i gruszki
Coco au miel – ciastka kokosowe

Grecja
(Restauracja Akropolis)

Гύρος (gyros) – mięso wieprzowe opiekane na rożnie podawane z sosem tzatziki
Σαγανάκι (saganaki) – ser feta pieczony w folii z pomidorem, czosnkiem i czerwoną cebulą

Hiszpania
(OSSKiC)


Sopa de ajo
– zupa czosnkowa
Cocido madrileño – jednogarnkowe danie z ciecierzycy, mięsa i warzyw z dodatkiem kiełbasy chorizio
Arroz con leche – mleczny deser z ryżu

Holandia
(OSSKiC)

Vlaamse frites – holenderskie frytki podawane z dipem orzechowym i majonezowym
Kibbeling snack – dorsz w cieście piwnym podawany z sosem czosnkowym
Oliebollen – pączki holenderskie

Irlandia
(OSSKiC)

Creamy potato soup – ziemniaczana zupa kremowa z bekonem
Pork stew – gulasz wieprzowy podawany z zasmażaną kapustą
Rum muffins – rumowe muffinki z rodzynkami

Niemcy
(OSSKiC)

Spargelsuppe – zupa z białych szparagów
Currywurst – kiełbaski w sosie curry serwowane z ziemniaczanymi talarkami
Ingwerkekse – kruche ciasteczka imbirowe

Portugalia
(OSSKiC)

Canja – rosół z kury
Macarrão com abobrinha – makaron z cukinią posypany serem Serra da Vila
Mousse de morango – mus truskawkowy

Rumunia
(OSSKiC)

Ciorba de burta – flaki
Ciuperci umplute cu branza – pieczarki faszerowane bryndzą
Turtite de nuci – ciasteczka orzechowe

Rosja
(Restauracja Quchnia Polska, Pierogarnia Stary Młyn)

Restauracja Quchnia Polska
Cалат из сельди (sałatka śledziowa) – tradycyjna sałatka z buraczkami i marynowanymi grzybami
Cолянка рыбная (soljanka, solanka rybna) – gęsta zupa z różnych gatunków ryb

Pierogarnia Stary Młyn

Pierogi z pieca podawane z dipem czosnkowym lub koperkowym:
Вареники с чечевицей (wareniki z soczewicą) – pierogi izbowe
Вареники с жареным мясом (wareniki z mięsem pieczonym) – pierogi rycerskie

Słowacja
(Studio Kulinarne Piotr Kucharski, kucharze z Koszyc – Konrad Schönfeld i Jozef Kočiš)

Baraní guláš – gulasz barani serwowany z kluseczkami maślanymi
Lokše – placuszki ziemniaczane na słodko nadziewane powidłami lub makiem

Ukraina
(OSSKiC)

Чинахи (czanachy) – gęsta zupa z fasolą i mięsem wołowym
М’ясо по гуцульськи (mięso po huculsku) – sznycelki wieprzowo-baranie z bryndzą
Млинці (bliny) – naleśniki drożdżowe serwowane z konfiturą

Węgry
(OSSKiC)

Csicseriborsó eves gombával – zupa z ciecierzycy z grzybami
Bográcsos csirkepaprikás – paprykarz z kurczaka w bograczu
Turós-kapros lepeny – tzw. szarlotka koprowa, czyli kruche ciasto z twarogiem i koprem

Wielka Brytania
(Restauracja Kurna Chata)

Cold pea and basil soup – chłodnik z zielonego groszku z dodatkiem świeżej bazylii i kwaśnej śmietany
Roastbeef sandwich – kanapka z rostbefem, sosem chrzanowym i rukwią wodną
Lemon curd tart – tarta cytrynowa

Włochy
(Unilever Food Solutions)


Caponata Toscana con pasta
– pasta warzywna z cukinii, bakłażana i pomidorów serwowana z drobnym makaronem w ziołach
Crema con fragole al pepe – krem jogurtowy z truskawkami, miętą i kruszonym pieprzem