Do końca wakacji zostało jeszcze kilka tygodni. Niektórzy zdążą jeszcze wybrać się na wakacyjny wyjazd. W podróży jednak – zwłaszcza długiej – trzeba też coś jeść. Jak zatem przechowywać jedzenie, aby pozostało świeże i zdatne do spożycia?

Po pierwsze: selekcja produktów

Już na etapie sporządzania listy zakupów powinniśmy wykluczyć te produkty, które potrzebują niższych temperatur i mogą zepsuć się już w pierwszych godzinach podróży. Sałatki z majonezem, jogurty, mięsa i wędliny z dużą zawartością wody to produkty, z których zdecydowanie powinniśmy zrezygnować. Jeśli nie wyobrażamy sobie drugiego śniadania bez wędliny i kabanosów, postawmy na te podsuszane, wieprzowe, które dłużej pozostaną świeże.

Po drugie: napoje w termosie

Nawet jeśli pogoda serwuje nam wysokie temperatury, nie sposób pominąć w codziennym menu herbaty czy kawy. Aby napoje pozostały ciepłe, wystarczy zaopatrzyć się w termos lub kubek termiczny. Napoje pozostaną dłużej ciepłe, jeśli przed napełnieniem pojemników kawą i herbatą nagrzejemy je, zalewając gorącą wodą.

Po trzecie: torba termiczna

Na rynku dostępne są pojemniki i torby, które mimo skrajnie wysokich lub niskich temperatur na zewnątrz, pozwalają posiłkom umieszczonym wewnątrz dłużej zachować swoją temperaturę, a tym samym chronią jedzenie przed zepsuciem. Torba termiczna to doskonały pomysł na przechowywanie jedzenia i picia na plaży. Uchroni zimne soki i kanapki z wędliną przed ciepłem. Pamiętajmy jednak, aby do takiej torby nie wkładać jednocześnie zimnych i gorących posiłków. 😉

Po czwarte: lodówka turystyczna

O ile podróżując autobusem lub pociągiem transport lodówki turystycznej może być niezbyt wygodny, to w samochodzie na pewno znajdzie się dla niej miejsce. Lodówka daje już więcej możliwości. Bezpiecznie przewieziemy w niej nawet te produkty, które są podatne na zepsucie pod wpływem wysokich temperatur.