Palačinki, czyli naleśniki z powidłami figowo-gruszkowymi

Ciasto na naleśniki

Sposób przygotowywania:

100 g mąki pszennej

150 ml mleka

100 ml wody gazowej

1/2 łyżeczki soli

1 jajko

1 żółtko

3–4 łyżki roztopionego klarowanego masła

olej rzepakowy rafinowany do smażenia (opcjonalnie)

Sposób przygotowywania:

Jajka ubij na wysokich obrotach do momentu otrzymania puszystej jasnożółtej masy. Dodaj mleko, wodę, mąkę, sól i miksuj jeszcze przez chwilę na niższych obrotach (do momentu połączenia składników). Następnie wlej roztopione, ostudzone masło i wymieszaj łyżką, aż masło połączy się z pozostałymi składnikami. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. Następnie rozgrzaną patelnię posmaruj cieniutko olejem rzepakowym, chochlą nabieraj ciasto (2/3 chocholi do cienkich naleśników i cała chochla do grubych naleśników) i sprawnym ruchem rozprowadź po patelni (zacznij nalewać z lewej strony i przechylając patelnię w prawą stronę, rozprowadź ciasto). Naleśniki smaż ok. 2 minuty z jednej strony i ok. 1 minuty z drugiej.

Dżem gruszkowo-figowy z wanilią

Składniki:
1/2 kg gruszek

1/2 kg fig (ok. 6 sztuk)

50 g cukru trzcinowego / 50 g ksylitolu / 25 g fruktozy

sok z połówki pomarańczy

sok z połówki cytryny

skórka z 1/3 pomarańczy

skórka z 1/3 cytryny

1 laska wanilii

Sposób przygotowywania:

Umyj owoce. Gruszki obierz, usuń gniazda i razem z figami pokrój na części. Przełóż do garnka, dodaj cukier/ksylitol/fruktozę, sok z owoców, startą skórkę z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy i cytryny, ziarenka wanilii. Zagotuj, a następnie skręć płomień do minimum i gotuj ok. 1–1,5 h do momentu, aż sok z owoców częściowo wyparuje i powstanie gęsty dżem. W trakcie gotowania możesz od czasu do czasu zamieszać zawartość garnka. Zdejmij z ognia i poczekaj do ostygnięcia.

Alergeny: 1, 3, 7, 11.