Gęsie pipki

Składniki:

żołądki gęsie lub indycze (500 g)
cebula (500 g)
czosnek (2-4 ząbki)
gęsi lub kaczy tłuszcz (ewentualnie oliwa)
Przyprawy do smaku:
sól
pieprz
curry

Mimo frywolnej nazwy ta jest dość zwyczajna – jej głównym składnikiem są żołądki drobiowe.

Żołądki sparzyć kilkakrotnie przelewając je wrzątkiem na sitku 3 – 4 razy). Podsmażyć cebulę, do podsmażonej cebuli wycisnąć kilka ząbków czosnku (zależnie od upodobania). Do tego dodajemy żołądki, całość dokładnie mieszamy i dodajemy trochę wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem  i curry . Ponownie mieszamy i przykrywamy naczynie pokrywką. Dusimy ok. 1,5 godziny, kontrolując czy woda nie wyparowała. Następnie zdejmujemy garnek z gazu i wkładamy go do piekarnika na 20 minut.