Babka

Wymyte, obrane i opłukane ziemniaki ucieramy na drobnej tarce. Słoninę lub boczek kroimy w drobną kostkę i rumienimy na patelni wraz z posiekaną cebulą. Podsmażone skwarki wraz z tłuszczem wlewamy do utartych ziemniaków, dodajemy jajka, utarty czosnek, pieprz i sól do smaku, mieszamy. Powstałą masę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 200ºC piekarniku przez ok. 50 min.

Wołowina po żmudzku

Mięso przez kilka godzin moczymy w serwatce. Następnie wyjmujemy, osuszamy, kroimy w plastry i ubijamy tłuczkiem. Nacieramy olejem, utartym czosnkiem i posypujemy pieprzem, cukrem i solą. Po przyprawieniu mięso kroimy na podłużne kawałki, ukladamy w rondlu, dodajemy tłuszcz, zalewamy rosołem, dodajemy pokrojoną w plasterki marchew i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę z mąką i zagotowujemy. Podajemy obsypane jabłkiem z kminkiem.

Alergeny: 1,3,7