Zapiekany ser:

Biały ser umieszczamy w prodiżu lub na blaszce i zapiekamy około 15 minut w 200 ° C, żeby był rumiany z wierzchu. Jajka, chleb i mięso kroimy w grubą kostkę (proporcje według uznania). W głębokim kotle roztapiamy masło i dodajemy świeżo starty korzeń chrzanu.

Podsmażamy, wsypujemy mięsa, a po chwili chleb, jajka oraz zapieczony ser. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem do czasu, kiedy wszystko będzie gorące i przejdzie swoim smakiem, około 20 minut. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Informacje o potrawie:

Święconka Wielkanocna pojawia się na stołach Wielkanocnych na Dolnym Śląsku w trochę zmienionej formie, najczęściej wśród rodzin, które pochodzą z Kresów Wschodnich i przywędrowały na Dolny Śląsk wraz z falą przesiedleńczą po II Wojnie Światowej.

Forma podania tego dania zależy od domu – u jednych są to wszystkie produkty, które znajdują się w koszyku wielkanocnym, przygotowywanym do święcenia, u innych tylko smażone mięsa (boczek, kiełbasa, pieczeń z dużą ilością chrzanu, smalcu czy masła) z ugotowanymi na twardo jajkami. Wersja, którą prezentujemy na łamach KOTŁA, pochodzi ze wsi Barysz na Ukrainie i jest przygotowywana na śniadanie Wielkanocne w okolicach Sobótki. Tradycyjnie danie przygotowywało się w kotle na piecu kaflowym.

Autorką przepisu jest Monika Szeffler, autorką zdjęcia: Gosia Zabokrzycka

Więcej przepisów znajdziecie na stronie Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł: www.magazynkociol.pl.