Mostek cielęcy:

Bułkę moczymy w mleku. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Zmielone mięso wyrabiamy z jajami, pokrojoną cebulą, wyciśniętą bułką, włoszczyzną, solą, pieprzem i pietruszką. Mostek cielęcy solimy i pieprzymy, napełniamy farszem z mielonego mięsa, zaszywamy mocną nitką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Olej rozgrzewamy na patelni i obsmażamy na nim mięso, następnie przekładamy je na blaszkę, wkładamy do piekarnika i pieczemy na najniższym poziomie około półtorej godziny. W trakcie pieczenia podlewamy sosem spod pieczeni. Wyparowany sos uzupełniamy wodą. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki mąki i robimy złotą zasmażkę, następnie wlewamy powstały po pieczeniu sos. W osobnym naczyniu hartujemy śmietanę i dodajemy do sosu, doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatka ziemniaczana:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie obieramy i jeszcze ciepłe kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do sporej miski. Podgrzewamy bulion i dodajemy od razu do ziemniaków. Następnie dodajemy ocet, olejem, cebulę, sól i pieprze i mieszamy do uzyskania dość gęstej konsystencji. Na końcu do klasycznej wiedeńskiej sałatki dodaje się musztardę i cukier do smaku.

Alergeny: 1, 3, 7, 9, 10