Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Cebulę obieramy i siekamy. 2 łyżki oleju rozgrzewamy w rondlu, wrzucamy cebulę i czosnek, szklimy. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i resztą przypraw, przesmażamy. Dodajemy ryż, mieszamy. Papryki myjemy, osuszamy, ścinamy wierzchy i usuwamy pestki. Tak przygotowane, napełniamy farszem ryżowo-mięsnym i układamy w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym olejem. Przykrywamy, pieczemy 35 min w temperaturze 180ºC.

Robimy sos pomidorowy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy. Obsmażamy na złoty kolor i dodajemy pomidory bez skóry pokrojone w dużą kostkę. Dusimy sos ok. 15 min. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku.

Alergeny: brak