Sposób wykonania:

Mięso pokroić w kostkę (dość drobno – wtedy krócej się dusi). Posolić i posypać pieprzem. Na patelni rozgrzać trochę masła i obsmażyć część mięsa – najlepiej małymi partiami, żeby mięso się przyrumieniło, a nie udusiło. Obsmażone mięso przełożyć do dużego rondla, a na patelnię wrzucić obraną i pokrojoną cebulę. Podsmażoną, miękką cebulę wrzucić do rondla z mięsem. Na patelnię wlać trochę piwa, żeby odkleić ewentualnie przypalone kawałeczki mięsa czy cebuli, i wlać do rondla z mięsem. Dodać tymianek i liście laurowe, zalać piwem, wsypać cukier i gotować przez co najmniej godzinę, aż mięso zmięknie. W międzyczasie mieszać i sprawdzać, czy w rondlu nie brakuje piwa. Pod koniec gotowania sprawdzić, czy nie trzeba dodać soli i pieprzu. Dodać ocet (nawet więcej niż dwie łyżki) oraz posmarowaną musztardą kromkę chleba lub piernik, która ma zagęścić sos. Pieczywo dodawać stopniowo, obserwując gęstość i zawiesistość sosu. Gdy wyjdzie za gęsty, dolać piwa. Podawać z frytkami lub purée ziemniaczanym.

Alergeny: 1, 3, 5, 7, 8, 11