Cebulę kroimy w cienkie pióra, masło topimy na patelni, dodajemy oliwę i podsmażamy cebulę na złoty kolor. Czosnek ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do cebuli, dosypujemy cukier. Mieszamy i smażymy do chwili, kiedy cukier się skarmelizuje. Podlewamy winem i dusimy około 3–4 min, następnie podlewamy bulionem i gotujemy około 30 min. Dodajemy tymianek i doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy grzanki. Pieczywo tostowe kroimy w kostkę o grubość 1 cm, czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach i łączymy z pieczywem. Kropimy oliwą, mieszamy i podpiekamy w piekarniku w temp. 180ºC na lekko złoty kolor. Zupę podajemy z grzankami posypaną serem i siekanym szczypiorkiem.

Alergeny: 1,3,7, 9