Blachę smarujemy masłem. Na blasze rozkładamy ciasto filo – układamy kolejno 5 warstw ciasta, również smarując je masłem. Na patelni smażymy świeży szpinak, cebulę i czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przesmażony szpinak odkładamy do ostygnięcia. Gdy jest już zimny, dodajemy ser feta i jajko. Tak powstały farsz wykładamy na wcześniej przygotowane warstwy ciasta. Na farsz nakładamy kolejne 5 warstw ciasta przesmarowane masłem. Nakłuwamy je widelcem i wkładamy do pieca rozgrzanego do 180ºC. Pieczemy 30 min.
Przygotowujemy sos. Ogórka trzemy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy sok i dodajemy do jogurtu. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, posiekanym świeżym koprem i kropimy sokiem z cytryny. Mieszamy wszystko dokładnie.
Ciasto serwujemy z sosem.