Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki, następnie usmażyć bądź ugotować. Bakłażany pokroić w cienkie plastry, usmażyć bądź zgrillować, następnie posolić. Do garnka dodać trochę oliwy, cebulę, czosnek, podsmażyć wszystko i dodać mięso. Cały czas mieszać. Po 15-20 minutach doda
200ml greckiego wytrawnego wina Makedonikos. Odparować wino i dodać laskę cynamonu, oregano, liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Gotować przez godzinę. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki. Na blasze do pieczenia ułożyć ziemniaki jak do Carpaccio, a następnie na ziemniaki wyłożyć mięso. Na mięso wyłożyć bakłażana i posypać serem kefalotiri. Przygotować sos beszamelowy. Do garnka wrzucić masło i odgrzewać do uzyskania złocistego koloru. Dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę. Dodać mleko i zamieszać. W trakcie mieszania dodać jajko, ser kefalotiri, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Mieszać aż sos będzie gęsty i kremowy.
Wylać sos beszamelowy na potrawę na blasze. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i zapiekać około 35 minut.