Gotujemy bulion drobiowy. Do garnka wkładamy mięso, umyte warzywa, listek laurowy i ziele angielskie. Zalewamy wodą i gotujemy około 1 godziny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do garnka wlewamy połowę bulionu drobiowego i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wsypujemy kaszę i od czasu do czasu mieszając, gotujemy do miękkości, aż płyn się zredukuje. Zdejmujemy z ognia i studzimy. W dużym garnku gotujemy wodę. Z kapusty odcinamy głąb i twarde części liści, a następnie zanurzamy je na 3 min w gotującej się wodzie. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na złoty kolor posiekaną cebulę i drobno pokrojone pieczarki. Dodajemy do kaszy. Wbijamy jajko i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. W dłoniach formujemy porcję farszu z kaszy i zawijamy w liście kapusty. Pozostałymi liśćmi wykładamy dno garnka, do którego wkładamy gołąbki. Pozostały bulion zagęszczamy mąką ziemniaczaną, powstałym sosem polewamy gołąbki i dusimy na małym ogniu przez mniej więcej 30 min.

Alergeny: 3