Przygotowujemy kruche ciasto. Do mąki dodajemy sól, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekamy składniki na desce lub miksujemy mieszadłem miksera aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodajemy jajko i żółtka i łączymy składniki w gładkie jednolite ciasto. Formujemy kulę, spłaszczamy ją i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na ok. 30–60 minut.

Robimy masę serową. Połowę żółtek ubijamy z połową cukru pudru. Dalej ubijając, dodajemy po jednym żółtku i małe porcje cukru pudru. Ser przepuszczamy trzykrotnie przez maszynkę razem z masłem lub dokładnie miksujemy. Ser z masłem dodajemy porcjami do żółtek, dokładnie miksując. Dodajemy skórkę pomarańczową, mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy. Następnie mieszamy z bakaliami, a na koniec łączymy ze sztywną pianą z białek.

Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na stolnicy, podsypując mąką, i wykładamy spód blaszki, dziurkujemy widelcem. Z reszty ciasta formujemy wałeczki, obtaczamy je w mące. Na spód wykładamy masę serową, a na niej na ukos układamy wałeczki, tworząc kratkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (bez termoobiegu) i pieczemy przez ok. 55 min na złoty kolor.

W trakcie pieczenia robimy lukier cytrynowy. Podgrzewamy sok z cytryny aż będzie gorący, następnie mieszamy go stopniowo z cukrem pudrem. Studzimy masę i polewamy ostudzony sernik. Zamiast lukru można posypać sernik cukrem pudrem.

Alergeny: 1,3,7,12