Fileta z dorsza gotujemy w wodzie przez 3 min, odsączamy i szarpiemy na kawałki. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i smażymy na oleju do zarumienienia. Odsączamy. Lekko solimy i odstawiamy. Cebulkę kroimy w grubszą kostkę i podsmażamy na oleju, dodając posiekany czosnek. Do zeszklonej cebuli dodajemy rybę oraz oliwki i przez chwilkę trzymamy na ogniu. Całość odstawiamy i mieszamy z ziemniakami. Następnie do czystego rondelka wrzucamy masło i robimy zasmażkę z mąką. Cały czas mieszając, wlewamy mleko i śmietankę. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Powstały beszamel łączymy z resztą przygotowanych składników i rozkładamy równomiernie w nasmarowanym masłem naczyniu. Posypujemy serem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 30 min.

Alergeny: 1,7