Ziemniaki gotujemy w mundurkach po czym obieramy. Pozostawiamy do ostudzenia i przygotowujemy farsz. 250 g ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy 50 g masła, mieszamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy 250 g bryndzy, posiekany szczypiorek i łyżkę stołową kwaśnej śmietany. Można dodać także trochę pokrojonej słoniny. Mieszamy farsz.
Odważamy odpowiednią ilość mąki na ciasto. Pozostałe ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach, solimy, dodajemy jajko, mąkę, wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy je, aby odpoczęło. Ciasto dzielimy na trzy części i wałkujemy na grubość 2 mm. Szklanką wykrawamy kółka. W każdym z kółek umieszczamy farsz, brzegi ciasta zaginamy i dociskamy widelcem. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki stołowej oleju. Gotujemy około 6 min od zagotowania. Po ugotowaniu odcedzamy, przekładamy na talerz, polewamy tłuszczem ze słoniny, w którym rozpuszczamy 50 g masła. Pierogi okraszamy kwaśną śmietaną i natką młodej cebulki oraz pieczoną słoniną. Można użyć także kopru. Idealne do popicia tej potrawy jest mleko lub maślanka.

Alergeny: 1, 3, 7