Mięso solimy, pieprzymy, wkładamy do brytfanny, skrapiamy oliwą i krótko zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Następnie lekko podlewamy wywarem i powoli pieczemy pod przykryciem około przez 40 min, temperaturę zmniejszamy do 160ºC. Od czasu do czasu podlewamy sokiem z pomarańczy i winem oraz wywarem, który wyciekł z mięsa. Następnie dodajemy szalotki, plasterki marchwi, miód, posiekaną natkę, bazylię i startą skórkę z pomarańczy. Pieczemy jeszcze przez około 20 min. Miękkie mięso wyjmujemy i utrzymujemy w cieple. Sos z pieczenia przelewamy do garnka, dodajemy żurawinę i zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody. Gotujemy 2 min i przyprawiamy sokiem cytrynowym. Upieczone mięso kroimy w poprzek włókien, kładziemy na ogrzanej tacy. Podajemy do mięsa sos z cebulkami. Serwujemy z ziemniakami.

Alergeny: 9