Do mięsa ryb dodajemy jaja, pokrojone bułki lekko namoczone w mleku i solimy, oraz doprawiamy pieprzem. Jeśli trzeba, zagęszczamy bułką tartą. Dodajemy drobno posiekaną i podsmażoną na oleju cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki i dobrze wyrabiamy. Z masy formujemy okrągłe lekko spłaszczone pulpeciki. Układamy na blasze obficie skropionej wodą, przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika na 20 min. Pieczemy w temperaturze 140ºC. Przygotowujemy sos. Wędzonego łososia z dodatkiem soku z cytryny, chrzanu, cukru i pieprzu rozcieramy na gładką masę. Łączymy z jogurtem i zielonym koprem. Doprawiamy. Podajemy na zimno obficie polane sosem i posypane szczypiorkiem najczęściej z żytnim chlebem.

Alergeny: 1,3,4,7