fot. Flickr.com/Tobyotter/CC

Przepis z festiwalu Europa na Widelcu 2013.

Z mąki, cukru, margaryny, mleka, proszku do pieczenia, cukru wanilinowego i jajek wyrabiamy jednolitą masę. Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki, tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy tłuszczem, na niej rozkładamy schłodzone ciasto i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170˚C.

W międzyczasie robimy nadzienie. Zmielony ser miksujemy z żółtkami i cukrem, po czym dodajemy koperek. Na wierzch szykujemy ciasto biszkoptowe. Jaja wybijamy, oddzielamy białko i żółtko, mąkę przesiewamy na sicie.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, mieszamy z mąką. Powstałą masę wkładamy do szprycownicy lub woreczka. Na schłodzone w tortownicy ciasto wykładamy masę serową, a na niej robimy kratownicę z ciasta biszkoptowego.

Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170˚C, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.