Foremkę wykładamy przezroczystą folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Do miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka, cukier, cukier wanilinowy i mieszamy. Trzepiemy rózgą w kąpieli wodnej przez 5–7 minut, aż masa będzie bardzo puszysta, gęsta i jasna. Zdejmujemy miskę z garnka i ubijamy dalej przez kolejne 7 minut, aż masa ostygnie. Truskawki miksujemy na mus, przecedzamy przez drobne sito, dodajemy do smaku Martini Rossato. Ubijamy śmietankę kremówkę na sztywną pianę i dodajemy ją do ubitej masy jajecznej – wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy oczyszczone orzechy włoskie. Masę wylewamy do naczynia i wstawiamy do zamrażalnika. Aby wyłożyć semifreddo na talerz, należy wyjąć naczynie kilka–kilkanaście minut wcześniej z zamrażalnika. Podajemy polane masą karmelową i sosem z truskawek.

Alergeny: 3,7,8