Таратор (tarator) – chłodnik ogórkowy.

Składniki:

800 g dużych ogórków gruntowych

400 g gęstego jogurtu greckiego

150 ml wody

2 średnie ząbki czosnku

3–4 gałązki grubego szczypioru

1/2 sporego pęczka koperku (bez grubych łodyg)

1/3 pęczka pietruszki (bez grubych łodyg)

1 gałązka mięty (same listki)

1 gałązka bazylii (same listki)

3–4 łyżki dobrej, mocnej oliwy z oliwek

3–4 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz, zielony pieprz ziołowy

orzechy włoskie do podania


Sposób przygotowywania:

Ogórki umyj, obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę. W misce umieść jogurt, pokrojone ogórki, posiekany czosnek i koperek (część zostaw do dekoracji). Mieszaj i dolewaj zimnej wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby zupa się schłodziła. Nałóż do misek. Do każdej porcji dodaj kilka kostek lodu, skrop oliwą z oliwek. Dodaj koperek i posiekane na mniejsze kawałki orzechy włoskie.

 

Alergeny: 7, 8.