Bigos staropolski

Składniki:

40 dkg kapusty kiszonej

60 dkg kapusty białej

10 dkg cebuli

10 dkg wędzonego boczku

20 dkg wieprzowiny

10 dkg dziczyzny

10 dkg kiełbasy

10 dkg jabłka

10 dkg grzybów leśnych

10 dkg śliwki suszonej

100 ml wina czerwonego

10 dkg smalcu

sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, majeranek, czosnek

Sposób przygotowywania:

Kapusty pokrój i każdą ugotuj osobno. Cebulę pokrój i podsmaż na tłuszczu. Dodaj pokrojone mięso i podduś do miękkości. Osobno podsmaż pokrojony boczek, kiełbasę i grzyby leśne. Połącz wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj i dodaj wino. Duś nadal z pokrojonym jabłkiem i śliwkami, dopraw solą, pieprzem i ziołami.

Alergeny: 1, 9 ,10, 12.