Crni rižot od sipe – pod tą nazwą kryje się czarne risotto z kałamarnicą.

Składniki:

40 g świeżych kałamarnic

20 g ryżu na risotto

1 czerwona cebula

1/2 główki czosnku

10 ml białego wina

1/2 l oliwy z oliwek

1/2 l bulionu rybnego

sól, pieprz, pietruszka, liść laurowy, rozmaryn

Sposób przygotowania:

Kałamarnice oczyść pod bieżącą wodą, usuń szkielet i delikatnie wyciągnij woreczek z atramentem. W rondlu podsmaż cebulę z czosnkiem, dodaj kałamarnice, podlej winem i podduś. Następnie dodaj ryż, cały czas mieszając, dolewaj bulion i wino. Gotuj do miękkości. Na koniec dodaj atrament z kałamarnicy. Podawaj gorące posypane natką pietruszki.

Alergeny: 1, 2, 4, 7, 9, 14