Гювеч (gjuwecz)  to pyszny gulasz mięsny podawany z ryżem. 

Składniki:

1 kg chudej wołowiny

1 cebula

4 pomidory

20 dag grzybów leśnych lub pieczarek

15 oliwek

1 podłużna zielona ostra papryczka (opcjonalnie)

natka pietruszki

1 szklanka białego ryżu

1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

2 łyżki oleju roślinnego

1 łyżka masła

1 łyżka cukru

sól, pieprz, papryka słodka

Sposób przygotowania: 

Mięso pokrój w małe kawałki. Cebulę posiekaj. Razem zrumień na oleju, dodaj słodką paprykę (ok. łyżki) i zalej winem. Zagotuj, tak by wino trochę odparowało. Grzyby obierz, umyj i pokrój, a papryczkę posiekaj. Dodaj je na patelnię do mięsa i chwilę podduś. Następnie wlej dwie szklanki ciepłej wody, przykryj i gotuj ok. 20 minut. Następnie wsyp ryż i gotuj 10 minut. Pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Oliwki przekrój na pół. Pomidory, oliwki i łyżkę masła dodaj do mięsa. Całość przypraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj jeszcze 5 minut.

Alergeny: 1, 7.