Gołąbki z kaszą jaglaną i kalarepką , czyli nasza alternatywa dla tradycyjnych pierogów. 

Składniki:

1 główka kapusty włoskiej (ok. 1 kg)

350 g kaszy jaglanej

1/2 szklanki wody

liść laurowy

parę ziaren ziela angielskiego

150 g marchwi

100 g korzeń pietruszki

100 g cebuli

100 g pora

100 g kalarepki

pęczek koperku

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Z kapusty usuń rozchylające się, zabrudzone lub uszkodzone zewnętrzne liście. Kapustę umyj. Ostrym spiczastym nożem wytnij z główki głąb, włóż do garnka z zagotowaną i posoloną wodą wycięciem do dna. Gotuj ją z jednej strony około 3 minuty i około 3 minuty z drugiej (nie gotuj zbyt długo, bo kapusta włoska jest dość miękka). Systematycznie zdejmuj ugotowane liście. Liście wystudź i odkrój grube części łodygowe.

Kaszę jaglaną opłucz, następnie sparz wrzątkiem, żeby nie miała goryczki. Tak przygotowaną kaszę ugotuj na wolnym ogniu razem z liściem laurowym, zielem angielskim, mieszając ją często. Cebulę obierz, drobno posiekaj, podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj pokrojone w cienkie plasterki warzywa – marchew, pietruszkę , kalarepkę – i dalej podsmażaj. Dodaj ugotowaną kaszę, sól, pieprz do smaku i pokrojony koperek, dokładnie wyrób. Porcje tak przygotowanej kaszy zawijaj w przestudzone liście kapusty i układaj ściśle w rondlu (na dnie ułóż liście, z których nie da się zrobić gołąbków). Zalej szklanką wody z gotowanej kapusty i przykryj liśćmi kapusty. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180C przez godzinę pod przykryciem.

Składniki do sosu grzybowego:

30 g suszonych grzybów

100 g cebuli

2 ząbki czosnku

100 ml śmietany wegańskiej

oliwa

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grzyby namocz, najlepiej na noc, a następnie ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły. Ugotowane grzyby pokój drobno w kostkę, podsmaż na oliwie, dodaj drobno pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Sos przypraw do smaku i zagęść śmietaną. Gotowe gołąbki podajwaj z sosem grzybowym.

Alergeny: brak