Gołąbki tradycyjne –  jedna z najbardziej znanych polskich potraw.

Składniki:

0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego, wołowego, wieprzowo-wołowego lub drobiowego

100 g białej cebuli

100 g marchwi

200–250 g ryżu lub kaszy gryczanej białej

1 główka włoskiej kapusty

2 łyżki masła lub oleju

sól, majeranek i czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania: 

Z kapusty wytnij twardy głąb i natnij liście u podstawy, tak aby dały się oderwać delikatnie od głąba. Zanurz główkę na kilka minut w garnku z gotującą się wodą. Wyjmij ją na talerz i zdejmij miękkie wierzchnie liście. Włóż kapustę ponownie do wody i tak postępuj do czasu, aż oderwiesz odpowiednią ilość liści.

Na oleju lub maśle usmaż na złoto drobno poszatkowaną cebulę, dodaj startą na tarce o drobnych oczkach marchew. Smaż razem przez kilka minut. W misce wymieszaj mięso z cebulą, ryżem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę wyrabiaj do czasu, aż będzie kleista.

Na liście nakładaj niedużą ilość farszu i zwijaj gołąbki. Na dnie garnka umieść liście kapusty, a na nich ciasno ułóż gołąbki. Zalej wodą, do takiej ilości, aby przykryła gołąbki do połowy. Garnek przykryj pokrywką i wstaw na mały gaz. Duś minimum 2 godziny. Po ugotowaniu wyjmij i podaj polane sosem pomidorowym.

Przepis na sos pomidorowy

Składniki:

200 ml wywaru z gołąbków

50 g pasty pomidorowej

20 g ketchupu pikantnego

20 g cebuli

20 g masła

100 g śmietany

sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób przygotowywania:

Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle i dodaj pastę pomidorową. Zasmaż, podlej wywarem i dodaj śmietanę. Gotuj do odparowania płynu, przypraw do smaku.

Alergeny: 7,9.