MARYNATA

Wodę zagotować z liściem laurowym, octem i połową gorczycy. Po doprowadzeniu do wrzenia zdjąć z gazu i dodać pokrojoną w grube plastry marchew i seler oraz grubo pokrojoną cebulę i rozmiażdżone ząbki czosnku.

MIĘSO

Karkówkę wołową posypać solą i pieprzem oraz natrzeć gorczycą i odstawić na ok. 2 h do chłodnego miejsca, następnie zanurzyć w całości w marynacie na ok. 36 h. Po upływie czasu marynowania  mięso należy piec w piecu w temp. 140°C przez 3-4 h w połowie zanurzone w zalewie z warzywami. Z zalewy i warzyw należy zrobić sos.

KLUSKI ŚLĄSKIE
Ziemniaki obrać, ugotować, a następnie je wystudzić. Po wystudzeniu zmielić je przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać 200 g mąki  i jajko . Dokładnie wymieszać podsypując resztą mąki. Poporcjować, utoczyć kluski, ugotować.

CZERWONA KAPUSTA
Kapustę poszatkować i sparzyć w gorącej osolonej wodzie do uzyskania miękkości następnie odlać nadmiar wody i utrwalić kolor octem, dodając liść i ziele, a następnie podsmażoną cebulę i miód. Doprawić cynamonem, solą , pieprzem, cukrem i dodać wino czerwone.Zagęścić zasmażką pierwszego stopnia z mąki pszennej i masła.