Pachlawa

Składniki:

masło (300 g)
mąka pszenna (4 szklanki)
śmietana (2 szklanki)
jaja (3 sztuki)
proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
orzechy włoskie (3 szklanki)
cukier (2 szklanki)
miód do posmarowania (3 łyżki)

Przepis na oryginalne ciasto rodem z Armenii.

Zetrzeć na zwykłej tarce kostkę masła i dodajemy do mąki. W misce wymieszać śmietanę z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Zagniatać ciasto, podzielić na 6 kawałków. Białka ubić z cukrem, dodać zmielone orzechy włoskie. Przekładać 5 warstw ciasta masą orzechową. Ostatnią górną cześć ciasta posmarować żółtkiem, następnie nożem zaznaczyć romby na górnej powierzchni. Na środku każdego rombu położyć pół orzecha włoskiego. Wypiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Na 5 minut przed wyjęciem ciasta z piekarnika, posmarować je miodem i ponownie włożyć do piekarnika.